Cotidianul: ”Plahotniuc e doar un nume, vârful aisbergului (Revista presei)
-
26 Iunie 2019 09:36
Revista presei 26 iunie 2019
Portalul Agora scrie că votul demnitarilor moldoveni nu reprezintă poziția statului sau a Guvernului și are caracter individual, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Alexandru Roitman.
Și ministrul de Externe, Nicu Popescu a notat într-un mesaj pe Facebook, citat de Deschide.md: ”În contextul discuției privind situația de la APCE remarc că în orice republică parlamentară cu un sistem democratic bine pus la punct, unde funcționează principiul separării puterilor în stat, anume Parlamentul conferă mandat de acțiune Executivului și nu invers. Cu alte cuvinte nu este rolul Executivului să facă recomandări deputaților la APCE. Și nici nu poate Executivul să ofere explicații privind acțiunile deputaților aleși de popor”.
Explicându-și votul într-o postare video pe Facebook, Năstase a spus că reintrarea Rusiei în drepturi va reda și Consiliului Europei posibilitatea să exercite asupra ei „o influență pozitivă”. „Acest vot nu anulează nicidecum rezoluțiile și pozițiile principiale ale tuturor statelor lumii în subiecte precum Crimeea”, a mai spus Năstase, citat de Europa Liberă, care adaugă că opoziția democrată de la Chișinău a sugerat însă că Năstase ar răspunde comenzilor Moscovei, care a sprijinit coaliția de guvernare a socialiștilor cu blocul pro-european ACUM, co-prezidat de Năstase. Unii colegi ai lui Năstase din partidul său Platforma DA au spus că îi înțeleg votul, dar și ei ar fi votat altfel.
Președintele Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă, citat de Ziarul Național, comentează în acest context că ”Ucraina este, alături de România, un stat-cheie pentru asigurarea securității noastre naționale, fără de care nu poate fi nici democrație, nici stat de drept, nici prosperitate, nici independență, nici dezoligarhizare... Cu părere de rau, votul delegației noastre la Adunarea Parlamentră a Consiliului Europei (APCE) referitor la revenirea Federației Ruse în cadrul APCE, ignorând protestele/argumentele prietenilor noștri ucraineni și georgieni, demonstrează că guvernarea nu realizează pe deplin aceste adevăruri...”, a remarcat Victor Chirilă.
TV8 scrie că deputații democrați se pregătesc de demisiile din cadrul PD, promise de președintele de onoare al partidului, Dumitru Diacov. Aceștia nu exclud că formațiunea ar putea fi „curățită” în timpul apropiat, după ședința consiliului național al partidului. Cât despre noul președinte al formațiunii – tăcere. Deputații afirmă că nu vor candida la această funcție și sunt curioși să vadă cine va fi ales în locul lui Vladimir Plahotniuc.
”Prin retragerea sa, Plahotniuc a făcut un prim pas în vederea salvării clanului său mafiot, construit pe un fundament extrem de solid la Chișinău”, scrie Alex Cozer în Cotidianul. ”Nu știu cine va fi următorul lider al PD. Că îl va chema pe el Filip, Candu, Cebotari sau Babuc, lucrurile nu se vor schimba cu absolut nimic. Pentru că Plahotniuc e doar un nume, vârful aisbergului. Sub el a fost construit un sistem mafiot veritabil, iar istoria mafiilor a dovedit-o, în secolul trecut, că odată cu căderea capului urma doar o scurtă perioadă de instabilitate, iar dacă autoritățile nu interveneau puternic, atunci „caracatița” își revenea, uneori chiar devenind mai puternică”, mai scrie editorialistul.
”Parlamentul de la București va vota, miercuri, declarația privind susținerea Guvernului Maiei Sandu”, scrie portalul Timpul. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va vota, miercuri, de la ora 14:00, un proiect de declarație a Parlamentului privind susținerea noului Guvern de la Chișinău și angajamentul pentru parcursul european al Republicii Moldova. Comisiile de politică externă au adoptat textul declarației, scrie Mediafax.
Odată cu schimbarea puterii politice de la Chișinău a început un restart în relațiile bilaterale cu partenerii externi ai Republicii Moldova. A început un dialog constructiv, atât în Est, cât și în Vest, a declarat deputatul PSRM, Grigore Novac, la TVR Moldova. Deputatul ACUM Vladimir Bolea susține că este necesară o relație economică pragmatică cu Federația Rusă, iar analistul politic Nicolae Negru a atrasa atenția că „Rusia folosește această pârghie economică în scopuri politice și geopolitice. ”
Referitor la unele schimbări anunțate în sistemul judecătoresc, Ziarul de Gardă publică ”Prima reacție oficială după „înlăturarea” temporară a șefului CSJ și a conducerii Judecătoriei Chișinău”. În baza unei informații depuse de un judecător în adresa Consiliului Superior al Magistraturii, mai mulți șefi de instanțe au fost înlăturați de la exercitarea funcției până la pronunțarea unei decizii a Inspecției judiciare pe acest caz. Dorel Musteață, președintele interimar al CSM a declarat pentru ZdG că la CSM a venit o sesizare din partea unui judecător din prima instanță, care a reclamat acțiuni abuzive în privința sa, notează ZdG.