Cotidianul: ”Iresponsabilitate și ignoranță de la regimul Dodon; 5 exemple de cum nu se face pe timp de criză” (Revista presei)

  • 07 Aprilie 2020 10:11
Cotidianul: ”Iresponsabilitate și ignoranță de la regimul Dodon; 5 exemple de cum nu se face pe timp de criză” (Revista presei)

Revista presei din 7 aprilie 2020

Iresponsabilitate și ignoranță de la regimul Dodon; 5 exemple de cum nu se face pe timp de criză”, își intitulează editorialul din Cotidianul Alexandru Cozer.

El face referire la declarațiile șefului ANSP, Nicolae Furtună, care s-a lansat ”într-o nouă tiradă la adresa celor care-i critică pe guvernanți pentru felul în care gestionează lucrurile în perioada pandemiei (…) și a asigurat încă o dată că spitalele sunt bine echipate, medicii dispun de echipament de protecție, iar faptul că suntem țara din Europa cu cea mai mare rată a infectării în rândurile personalului medical este din cauza neglijenței medicilor. Că, vezi Doamne!, un număr redus dintre ei s-ar fi infectat la datorie, iar restul au luat coronavirusul care și pe unde… (…) Și-atunci cum se leagă aceste jigniri la adresa medicilor cu „mulțumirile” pe care Dumbrăveanu le aduce prin briefing-urile sale la adresa personalului medical? Dacă sunt „eroi”, doamnă ministru, așa cum le spuneți în această perioadă, tratați-i ca atare! Protejați-i, nu-i jigniți. Că-n ritmul ăsta s-ar putea să ajungem fără medici. Deja sunt spitale cu mai mult de jumătate din personal infectat”, afirmă Alexandru Cozer. Autorul se mai referă la ambiguitatea declarațiilor autorităților privind purtarea măștilor de către populație, la testele puține care se fac, la chemarea pentru o zi a bugetarilor la locurile de muncă, precum și la participarea președintelui Igor Dodon la diverse ședințe, cu mai multe persoane, fără a fi purtate măști sau mănuși. ”Ignoranța și iresponsabilitatea sunt principalii aliați ai lui COVID-19. Iar atunci când vin de la oficiali, cei care își asumă strategia de luptă împotriva pandemiei, ignoranța și iresponsabilitatea devin crime”, conchide editorialistul. 

Fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco, consideră că situația privind contaminarea cu COVID-19 „este puțin scăpată de sub control”, relatează TV8. Ea subliniază că autoritățile trebuie să aibă curajul să testeze mai multe persoane pentru a verifica contaminarea cu coronavirus. „Eu înțeleg că nu aveam acel număr de teste, dar guvernarea ar fi fost corectă dacă s-ar fi adresat populației și ar fi spus onest că sunt doar 460 de teste, înțelegem că n-o să ne ajungă pentru foarte mult timp, dar hai să adunăm, să facem donații și ne apucăm de treabă”, consideră fosta ministră.

În timp ce autoritățile au deschis conturi pentru colectarea donațiilor pe timp de pandie, una dintre întreprinderile municipale a încheiat contracte pentru achiziționarea florilor”, scrie Ziarul de Gardă. ”Conform informațiilor disponibile pe site-ul achizițiilor publice, Asociația de gospodărire a Spațiilor Verzi a încheiat în luna martie două contracte cu agenți economici de procurare a florilor anuale, perene și lalele. Cele două contracte pentru procurarea florilor sunt în sumă totală de peste 690 de mii de lei. Publicația mai amintește că, în plină criză pandemică și Direcția Generală Locativ Comunală și Amenajare din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău a anunțat vineri, 3 aprilie, licitație deschisă pentru construcția havuzului pietonal din parcul „La Izvor” din sectorul Sculeni al capitalei. Valoarea estimativă a achiziției se ridică la 4,2 milioane de lei. Ulterior, după ce achiziția a fost criticată, primarul general Ion Ceban a menționat că „licitațiile care pornesc, pot fi oprite în situațiile de urgență în orice moment dacă vom decide că este nevoie de acest lucru”.

Este o greșeală să se cheltuie bani pe mașini, covoare, pe fel de fel de achiziții, când în spitale nu ajung materiale elementare: nu sunt măști, mănuși, halate pentru medici”, afirmă deputatul PAS, Mihai Popșoi, la TVR Moldova. Potrivit lui, ”De asta avem o rată exorbitantă, avem cea mai mare rată din lume, o statistică rușinoasă. I-am întrecut pe toți la capitolul infectării medicilor. Și acest lucru se întâmplă pentru că oamenii nu au cu ce să se protejeze”. Pe de altă parte, deputatul PD Nicolae Ciubuc susține că despre acest lucru s-a discutat deja pe platforma alianței PD-PSRM, și vă ”toate  sursele financiare urmează a fi alocate pentru a combate consecințele acestei infecții”. Ce ține de reabilitarea memorialului Eternitate, Nicolae Ciubuc spune că se examinează posibilitatea stopării acestor lucrări, însă „stoparea unor lucrări poate genera și alte lucrări mai consistente”. Potrivit lui, cheltuielile pentru memorialul Eternitate au fost micșorate de la 4 la peste 2 milioane de lei.

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a anunțat că își vinde mașina de lux, Rolls Royce, pe care a achiziționat-o cu 341 mii de euro, pentru a ajuta medicii din orașul Bălți care sunt implicați în lupta împotriva COVID-19, scrie Adevărul.  Cu banii obținuți din vânzarea automobilului, Renato Usatîi își propune să ofere salarii motivante personalului medical din Bălți, implicat în lupta cu COVID-19. Astfel, potrivit primarului, medicii vor primi pentru luna aprilie 1.000 de dolari, iar fiecare asistentă medicală va primi 400 de dolari, în timp ce infirmierele vor beneficia de 250 de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău