Cotidianul: ”Eforturile de combatere a pandemiei din R.Moldova trebuie cuplate la cele ale României și, implicit, UE. Pentru UE, pandemia de Coronavirus în R.Moldova este o problemă de securitate internă” (Revista presei)

  • 24 Martie 2020 09:40
Cotidianul: ”Eforturile de combatere a pandemiei din R.Moldova trebuie cuplate la cele ale României și, implicit, UE. Pentru UE, pandemia de Coronavirus în R.Moldova este o problemă de securitate internă” (Revista presei)

Revista presei din 24 martie 2020

Acces interzis în parcuri, începând cu 25 martie. Militarii Armatei Naționale și angajații MAI vor asigura ordinea publică”, titrează Adevărul. Premierul Ion Chicu a afirmat că aceaste acțiuni sunt dure, dar necesare pentru a asigura stoparea răspândirii COVID-19. În plus, Ion Chicu a menționat că, pe lângă angajații Poliției, s-a decis că este necesar la această etapă ca și forțele Armatei Naționale să participe în procesul de asigurare a ordinii publice. Tot în contextul luptei împotriva COVID-19, Ion Chicu a mai spus că, începând cu 1 aprilie, persoanele în etate vor primi pensia la domiciliu, prin intermediul angajaților Poștei Moldovei. ”Comisia pentru Situații Excepționale a decis că se interzice, în mod special persoanelor vârstnice, aflarea în spațiile publice fără necesitatea stringentă în afara domiciliului, cu excepția deplasării la serviciu, deplasarea pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată, deplasării pentru asigurare cu produse alimentare, deplasări pentru alte motive justificate”, a mai declarat Ion Chicu.

În orașul Cricova, în caratină a fost plasat un bloc întreg, transmite TV8. Oamenii sunt obligați să stea în apartamente timp de două săptîmâni. Totuși, unii spun că nu pot sta non-stop în casă și ies în fața blocului pentru o gură de aer sau după țigări. Amenzile pentru nerespectarea carantinei sunt de cel mult 25 de mii de lei. Decizia de a plasa blocul în carantină a fost luată de conducerea localității pentru a opri răspândirea virusului. Cel puți patru sate și un oraș din țară sunt în carantină, din după ce mai multe persoane din localități au fost diagnosticate cu noul coronavirus, notează TV8.

Câțiva primari au instituit carantine la nivel de localități pe care le administrează, încercând să limiteze răspândirea intercomunitară a coronavirusului de tip nou, transmite și Europa Liberă. Orașul Sângerei, satele Talmaza, din Ștefan Vodă, și Pohorniceni, din Orhei, sunt ultimele astfel de așezări care nu permit intrarea și ieșirea din localitate fără o motivație bine întemeiată. În toate aceste comunități au fost confirmate persoane contaminate cu Covid 19, iar zeci de persoane sunt în regim de autoizolare. Potrivit premierului Ion Chicu, unele decizii nu au acoperiri legale, iar aleșii locali și-ar depăși atribuțiile. (…) Unii primari care au recurs la carantina locală spun că au făcut-o deoarece sunt prea multe cazurile de ignorare a autoizolării recomandate, oamenii merg la o halba de bere, la picnic sau la biserică, ceea ce dovedește inconștiența acestor persoane, iar poliția nu reușește să documenteze toate aceste abateri cu posibile consecințe grave. În plus, aleșii locali spun că acum se vede cel mai bine câte responsabilități au și că ar fi nevoiți să se descurce fără sprijin sau dotări de la centru.

”Cine ne va ajuta să trecem de pandemie?”, se întreabă în Cotidianul activistul Valeriu Pașa. El se referă la ”resursele necesare pentru a: 1. Opri și lichida epidemia în interiorul Republicii Moldova; 2. Pentru a ajuta cetățenii și mediul de afaceri să facă față crizei economice și sociale aferente pandemiei. Pentru prima avem nevoie de bani, încă nu știm de la autorități de câți, pentru că ei încă nu au un plan prin care să oprească și să lichideze epidemia de coronavirus. Cele enunțate până acum nu sună a plan. Dar, mai ales, avem nevoie de putere de negociere pentru a ne ”lipi” la livrările de echipamente și preparate necesare. În primul rând teste”, subliniază autorul și continuă: ”Republica Moldova și România, respectiv UE au de la 700 la 900 mii cetățeni comuni. Ce înseamnă aceasta? Asta înseamnă că în momentul în care țările UE vor soluționa pandemia, vor fi extrem de interesate ca în Republica Moldova să fie la fel. Numai de la declanșarea crizei în Italia, din țările UE au revenit sute de mii de moldoveni. (…) După ce țările UE vor redeschide granițele, sutele de mii de moldoveni cu cetățenie română vor abunda vama Albița, iar din România mai departe. (…) A doua zi vor fi în Italia, Spania, Franța înapoi. (…) Eforturile de combatere a pandemiei din Republica Moldova trebuie cuplate la cele a României și, implicit, UE. Pentru UE, pandemia de Coronavirus în Republica Moldova este o problemă de securitate internă. Nu există nici nu alt stat Non-UE (nici măcar Elveția și Norvegia) atât de conectat/integrat cu comunitatea cum este Republica Moldova, poate Marea Britanie în această perioadă de tranziție”, crede autorul.

Ziarul de Gardă publică ”Povestea unui moldovean din Italia (aproape) tratat de coronavirus”.  „Pentru mine, pericolul e în urmă, dar stau în casă pentru a-i proteja pe alții”, afirmă  Oleg Gorgan, originar din Șerpeni, Anenii Noi în vârstă de 45 de ani, pentru care COVID-19 este o realitate cu care trăiește deja de o lună. „M-am speriat la început, dar la spital am văzut cazuri mult mai grave. Eu puteam să respir fără ajutor auxiliar, iar organismul meu răspundea la tratament. Plămânii îmi erau atacați de virus, dar eu nu sunt fumător, nu am avut alte probleme de sănătate și am început să simt efectul tratamentului destul de repede”. După zece zile de spitalizare, pe 16 martie Oleg a revenit acasă. „Plămânii mi-au fost lecuiți, dar din spital am ieșit având virusul încă în organism. Sunt în carantină până pe 16 aprilie, după care voi contacta medicul pentru noi instrucțiuni. Soția este și ea în carantină, deși nu a manifestat nici un fel de simptome. Stăm în camere diferite, ambii cu măști și mănuși, comunicăm prin telefon”, povestește concetățenul nostru din Italia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău