Cotidianul, despre care ar fi cauzele „disparției cu desăvârșire” din ultima perioadă a lui Vladimir Plahotniuc (Revista presei)

  • 20 Mai 2019 09:24
Cotidianul, despre care ar fi cauzele „disparției cu desăvârșire” din ultima perioadă a lui Vladimir Plahotniuc (Revista presei)

Revista presei - 20 mai 2019.

Într-o analiză publicată de Ziarul Național, politologul Aurelia Peru scrie că această confruntare electorală din februarie 2019 „a fost una acerbă, manipulatoare, cu utilizarea resurselor administrative și a linșajului mediatic. Pentru prima dată, de la plecarea de la guvernare a PCRM, un actor electoral – blocul ACUM- își axează distinct retorica pe subiectul „dezoligarhizării” statului moldovenesc și scoaterea acestuia din captivitate, iar acest subiect este unul de referință și în perioada negocierilor post-electorale purtate de liderii blocului cu fracțiunea PSRM. Autoarea observă și extinderea fenomenului „oligarhizării” politicii în regiune, referindu-se la victoria în alegerile prezidențiale din Ucraina a actorului Zelensky, comentată ca produs al oligarhului ucrainean Kolomoiski. Formal sau informal, oligarhia a invadat politicul”, scrie Ziarul Național.

Cotidianul observă că liderul PD, Vladimir Plahotniuc, de-o perioadă „a dispărut cu desăvârșire. Niciun fel de briefing, niciun concert la Nisporeni, nici măcar un interviu la Publika după vreun dans într-o casă de bătrâni. Nici măcar un anunț nu s-a mai făcut de la 9 aprilie din cartierul general de pe strada Armenească… Unii pun lipsa acestuia pe seama rezolvării unor probleme „în afaceri”, o altă ipoteză e că ar sta în expectativă, așteptând ziua în care vor fi declanșate anticipate. Alții din contra, pariază prin studio-uri tv că alianța cu socialiștii e gata-gata și când Plahotniuc va apărea o va și anunța”, comentează Cotidianul.

Copreședintele blocului ACUM, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, consideră că nu era nevoie ca șeful statului să se adreseze Curții Constituționale pentru a clarifica, dacă poate sau nu să înainteze un candidat pentru funcția de premier, transmite IPN. Politicianul a declarat la TV8, că în Constituție este scris negru pe alb că președintele, după ce va consulta fracțiunile parlamentare, va veni cu numele candidatului la funcția de premier. Potrivit lui, Igor Dodon s-a adresat la CC pentru că i-ar fi cerut acest lucru liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Despre continuarea discuțiilor dintre blocul ACUM și PSRM, Andrei Năstase spune că mai „există loc pentru o colaborare”.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
15
Cer fragmentat
Umiditate:87 %
Vint:1 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Fri
25

Curs oficial BNM 07 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău