COTIDIANUL | Deși susțin că nu sunt oficial într-o coaliție, cei din PSRM și PD se întâlnesc în fiecare luni (Revista presei)
-
27 Ianuarie 2020 09:33
Revista presei - 27 ianuarie.
”Politica externă a Chișinăului „este o amestecătură de dezechilibru și izolare internațională”, afirmă fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din Guvernul Sandu, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Europa Liberă. Potrivit lui, ”problema Republicii Moldova la etapa actuală este că majoritatea statelor-cheie, cruciale pentru dezvoltarea noastră – Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, ca instituție, și majoritatea statelor membre, România, Ucraina – nu își doresc să investească resurse serioase în relații cu o guvernare care, după ei, nu vrea să lupte cu corupția, nu mai reformează justiția și nu este un partener credibil”. Expertul mai subliniază că Republica Moldova ”în ultimele luni, practic, nu a avut o diplomație bilaterală, în care conducerea politică este invitată nu pentru niște fotografii pe culoar, dar este invitată pentru niște discuții structurate care deseori durează 3, 4, 5 ore, în care treci 20 de subiecte, te gândești împreună cu partenerul extern cum să avansezi relația în beneficiul Republicii Moldova”.
Portalul Tribuna a realizat un clasament cu zece potențiali candidați pentru fotoliul de Președinte. Actualul președinte, Igor Dodon, ”este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea alegătorilor din RM și are susținerea celui mai influent partid autohton, este președinte în exercițiu și cel mai probabil va mai candida pentru un mandat. Dacă va candida – va porni cu prima șansă în alegeri”, consideră autorii. Președinta PAS, Maia Sandu ”își va dori revanșă, atât pentru alegerile prezidențiale din 2016, cât și pentru faptul că a fost înlăturată din funcția de Premier. Rămâne însă de văzut dacă va fi doar candidatul PAS sau candidatul comun al câtorva forțe politice”. Un alt potențial candidat este liderul PPDA, Andrei Năstase, pentru care alegerile prezidențiale ”reprezintă o șansă reală de a reveni în prim-planul vieții politice”, scrie sursa citată.
Deși susțin că nu sunt oficial într-o coaliție, cei din PSRM și PD se întâlnesc în fiecare luni, iar la întrevederi participă și Igor Dodon și Ion Chicu, dezvăluie președintele de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov, citat de Cotidianul. El a declarat în cadrul unei emisiuni de la TVC 21 că „nu totul se face public”, dar „noi ne întâlnim în fiecare luni și discutăm”. Totuși, Dumitru Diacov a insistat că „PD-ul este în opoziție”. Președintele de onoare al PD a mai spus că democrații transmit în fiecare luni toate „propunerile” pe care le au și că la întâlniri participă el, alături de Pavel Filip și Alexandru Jizdan. În fiecare luni la reședința de stat au loc întâlniri între președinte, premier și spicher. Niciunul dintre ei nu a recunoscut că acolo vin și cei din conducerea PD, mai notează Cotidianul.
”Ce nu a reușit poliția a făcut Anticorupție.md: Muzica funerară de pe strada Alexei Mateevici a fost oprită”, titrează sursa citată. După ce a publicat un reportaj despre trei familii terorizate luni în șir să asculte marșuri funerare în regim non-stop, muzica a fost oprită. Una dintre locatare a declarat că deși a solicitat ajutorul poliției de mai bine de 30 de ori, oamenii legii nu au făcut altceva decât să constate abaterea și să îi anunțe că au întocmit procese-verbale. Mai mult, polițiștii au recunoscut că nu pot să facă mai mult pentru că nu pot să îl găsească pe proprietar. Anticorutie.md a publicat anterior un reportaj despre modul în care un om de afaceri ar încerca să îi determine pe vecinii săi îi vândă locuințele la prețuri derizorii, fiind terorizate de câteva luni să asculte, în regim non-stop, muzică funerară.
Despre ”Un primar care seamănă încredere”, scrie Ziarul de Gardă, relatând despre edilul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, aflat la al doilea mandat câștigat cu 81 la sută, din primul tur al alegerilor locale din 2019. ”La peste două decenii de guvernare perpetuă a reprezentanților Partidului Comuniștilor, la cârma primăriei unui oraș situat la frontieră cu Uniunea Europeană, un profesor universitar de 34 de ani, activist civic, îl învinge în 2015 din al doilea tur de scrutin cu peste 51% din sufragii pe contracandidatul său comunist. Fără un partid în spate, care să îl propulseze și să îi achite spoturi și pliante electorale, tânărul reușește să cucerească încrederea locuitorilor unui oraș plurietnic. Pare o poveste desprinsă din filme și nicidecum din realitățile R. Moldova, țara cea mai săracă de pe continentul european, care, deși și-a proclamat independența de URSS de aproape trei decenii, a continuat în acest timp să voteze nostalgic primari și guverne comuniste” scrie ZdG.