Cotidianul | De ce au luat apă-n gură Harunjen, Bețișor, Zumbreanu & Co (Revista presei)
-
09 Octombrie 2018 09:21
Revista presei - 9 octombrie.
Timpul constată că deși alegerile vor avea loc în 2019, „campania electorală, legal sau nu, se desfășoară în voie de luni de zile. E suficient să hotărăști la ce post TV vrei să urmărești știrile că deja știi cine va fi lăudat. Practic, în Moldova, nu există partid fără televiziune, observă publicația. În opinia ziarului, adevărata bătălie se va da între PDM și PSRM. Ceea ce înseamnă că fie că țara va ajunge în mâna oligarhilor, fie se va întoarce în mâinile rușilor. Cum am da-o, bine nu iese”, constată Timpul. Publicația mai atrage atenția politicienilor „fără noi, n-au pe cine conduce. Nu am vrea să ne întoarcem nici în Uniunea Sovietică, nici în comunismul lui Voronin, nici în perioada atacurilor raider. Am vrea să ne meargă bine. Am vrea să trăim civilizat”, scrie Timpul.
Ziarul Național scrie că „Air Moldova” a fost privatizată într-un mod care ne amintește de concesionarea dubioasă, clientelară, a Aeroportului Chișinău, iar ignorarea sfidătoare a reacției publice e o confirmare în plus că PD a renunțat definitiv să lupte pentru electoratul proeuropean conștient, bine informat, atent la nuanțe, pentru care contează nu numai rezultatul, ci și corectitudinea, respectarea procedurilor legale, scrie Nicolae Negru. Publicistul vede o întoarcere demonstrativă, supărată, a PD către alegătorii săi „tradiționali”, neatenți la nuanțe, pe care îi ademenești cu politici „centriste” și promisiuni „pro-Moldova”. Și pomeni electorale”, scrie editorialistul Ziarului Național.
Într-un interviu pentru portalul Tribuna, analistul politic Victor Ciobanu atenționează că în ultima sesiune a actualului Parlament „se vor promova tot felul de legi obscure care vor servi interesele economice ale clanului. După amnistie e logic să apară tot felul de privatizări dubioase. Se va mai modifica Codul electoral – ca să justifice anularea alegerilor din capitală, dar și să mai limiteze accesul opoziției la internet și rețele de socializare. Plus artificii populiste sub formă de cadouri electorale fără acoperire bugetară”, semnalează expertul.
„De ce au luat apă-n gură Harunjen, Bețișor, Zumbreanu & Co”, o întrebare de pe portalul Cotidianul.md, în contextul apariției unei investigații care demonstrează că Iurie Leancă a beneficiat de o sumă considerabilă de bani provenită de la Ilan Shor, actorul principal în „furtul secolului”. Procuratura Generală, cea care deja a instrumentat două dosare răsunătoare în care apare aceeași companie, era obligată să vină cu răspunsuri. Să explice de ce cineva face deja pușcărie pentru aceste fapte, iar altcineva ocupă în continuare funcții înalte în Guvern”, comentează publicația.