Cotidianul | Cum se contrazice Dodon în declarații în decurs de doar o lună (Revista presei)

  • 17 Mai 2019 09:32
Cotidianul | Cum se contrazice Dodon în declarații în decurs de doar o lună (Revista presei)

Revista presei - 17 mai 2019.

”Curtea Constituţională nu doar că a blocat activitatea parlamentului, dar şi a şefului statului de a desemna un premier”, este părerea doctorului în drept Alexandru Arseni, exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova. Invitat în cadrul aceleiași emisiuni, deputatul socialist Grigore Novac a subliniat că dacă nu sunt formate organele de lucru ale Parlamentului, deputații nu pot lucra. ”Să admitem că decanul de vârstă eventual mâine zice să continuăm şedinţa parlamentului, că ea nu e închisă (…) Ordinea de zi din pod nu se ia, ordinea de zi o constituie biroul permanent”, a subliniat deputatul PSRM. Pavel Postică, director de programe Promo-Lex consideră în momentul de faţă într-adevăr avem o situaţie de criză politică, mai notează TVR Moldova.

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, este de părere că Blocul ACUM şi PSRM ar trebui să se alieze exclusiv cu scopul de a prelua puterea de la Partidul Democrat, însă fără ca cele două forţe să facă o alianţă de guvernare, pe motiv că ar putea să piardă încrederea cetăţenilor, scrie Adevărul. „Cei din Blocul ACUM şi PSRM trebuie să aibă maturitatea politică de a găsi soluţia să-i ia puterea lui Plahotniuc. După care lasă să facă alegeri anticipate, lasă să avem un Parlament legitim, democratic ales, pe baza unui sistem proporţional de vot cum a fost şi înainte”, a afirmat liberalul. 

”Cum se contrazice Dodon în declarații în decurs de doar o lună. Ce spunea despre locale la 19 aprilie”, titrează Cotidianul. Președintele Igor Dodon a declarat miercuri, 15 mai, în cadrul unei emisiuni de la postul NTV, că anul acesta nu vor avea loc alegeri locale în condițiile în care nu va exista o coaliție PSRM-ACUM. Afirmația președintelui se contrazice cu o declarație tot a sa, făcută la 19 aprilie, la Moldova 1, când spunea că pledează pentru anticipate parlamentare cu locale simultan și că un astfel de scenariu poate fi posibil. Tot atunci, Igor Dodon declara că „în cazul în care se ajunge la un blocaj, ar fi bine ca alegerile anticipate și cele locale să se desfășoare împreună” și că va solicita o interpretare a Curții Constituționale în acest sens, mai amintește Cotidianul.

După alegerile europarlamentare, echilibrul de forţe între partidele din Parlamentul European se va schimba, însă cu certitudine cei 32 de europarlamentari români vor munci în folosul şi în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova, a declarat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, într-un interviu acordat pentru agenția Moldpres. „Noi vrem şi vom fi avocaţii R. Moldova la UE, însă trebuie să primim semnale clare şi de la Chişinău. Ne dorim ca R. Moldova, indiferent de culoarea viitorului guvern, să rămână orientată către vest şi să îşi menţină vectorul european”, a conchis Ioniță.

Portalul Report.md publică un reportaj din regiunea autonomă găgăuză, intitulat ”Sclavii propagandei”. Autoarea Violeta Colesnic povestește că a văzut ”cum funcționează propaganda „în teren”. Cum mutilează mințile oamenilor. Am văzut cum arată sclavii îndrăgostiți de călăii lor. Am înțeles că percepția este mai importantă decât realitatea, că degeaba salvezi pe cineva de cancer dacă nu te lauzi cu asta – alții vor culege laurii de pe urma gestului tău, că este mult mai ușor să exploatezi oamenii dacă sunt îngroziţi, înfricoșați, dacă sunt confuzi și descurajați să se încreadă în propria lor judecată. Am rămas uluită de efectul manipulării oamenilor prin crearea artificială a sentimentului de ură”, relatează jurnalista.

”Politicienii mint, cifrele nu. Doar 10 tineri specialiști au ales să muncească în sate, în pofida „sacului cu bani”, promis de Guvernul Filip”, titrează portalul Sănătate.info. ”45.000 de lei sau 2.200 de euro pentru trei ani de muncă, plătiți în tranșe, nu mai sunt nici pe departe o motivație pentru tinerii specialiști să-și construiască o carieră la sat. În pofida laudelor Guvernului Filip la adresa sa, în pofida îndemnurilor oficialilor către medici de a merge acasă, în satele lor, să-și trateze bunicii și pe cei care le-au dat viață, satele rămân tot mai pustiite, căci tinerii vin tot mai puțin să se angajeze. Sute și sute de absolvenți aleg, anual, alte căi”, notează Sănătate.info.

Despre ”Averile celor care verifică declarațiile de avere”, scrie portalul Moldova Curată. ”Nu indică valoarea bunurilor mobile și imobile în declarațiile lor de avere sau declară automobile de 8-11 mii de lei și au beneficiat de donații semnificative, de zeci de mii de lei. Este vorba despre unii dintre inspectorii de integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate, cei care, nemijlocit, efectuează controalele averilor și intereselor demnitarilor și funcționarilor publici”, notează publicația.

 

Iar site-ul televiziunii TV8 publică un infografic dedicat prețului la cireșe. ”Primele cireșe care au apărut în vânzare zilele acestea în Chișinău se vând cu până la 280 de lei pentru un kilogram. Cu acești bani poți cumpăra 14 litri de benzină, 70 de înghețate, 56 de pâini sau 23 de kilograme de morcovi”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
7,42 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:2,1 m/s
Fri
4 °C
Sat
4 °C
Sun
6 °C
Mon
3 °C
Tue
4 °C

Curs oficial BNM 21 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 0.0975
USD 17.7719 0.0829
RON 4.0068 0.0131
UAH 0.7293 0.0064
RUB 0.2786 0.0005
Arhivă Radio Chișinău