Cotidianul | COVID-19: Moldova, țara cu cea mai înaltă mortalitate din Europa Centrală și de Est (Revista presei)

  • 06 Iunie 12:06
Cotidianul | COVID-19: Moldova, țara cu cea mai înaltă mortalitate din Europa Centrală și de Est (Revista presei)

Revista presei - 6 iunie 2020.

COVID-19: Moldova, țara cu cea mai înaltă mortalitate din Europa Centrală și de Est, titrează Cotidianul. Republica Moldova este țara cu cea mai înaltă mortalitate din cauza noului tip de coronavirus din 23 de state din Europa Centrală și de Est, potrivit datelor disponibile la 4 iunie. Republica Moldova are o rată de peste 80 de morți la un milion de locuitori din cauza COVID-19, statistică ce ne plasează pe prima poziție între toate țările din regiune. Republica Moldova depășește astfel Macedonia și România, care au sub 70 de morți la un milion de locuitori, în timp ce cel mai bine la acest capitol stau Georgia și Slovacia. Media regională este de sub 40 de decese la un milion de locuitori, adică de două ori mai mică decât în Republica Moldova. La capitolul infectări, Republica Moldova este pe locul trei în regiune, după Belarus și Rusia. Este de precizat că liderul regional, Belarus, este o țară care practic nu a introdus restricții pe perioada pandemiei, în timp ce Rusia nu a avut nici ea stare de urgență națională, așa cum s-a întâmplat în cazul Republicii Moldova. Publicația precizează că site-ul Our World in Data, care oferă aceste statistici, creditează Republica Moldova cu o populație de 4 milioane de locuitori, mult peste numărul real în prezent, estimat la aproximativ 3 milioane.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, jurnalista Aneta Grosu scrie că „adevărații creștini și-au pomenit morții atunci când calendarul bisericesc arăta că sunt Blajinii. I-au pomenit cum au reușit, aprinzând o lumânare și dând de pomană unor sărmani, de sufletul celor dragi… De ce trebuiau transferați Blajinii, dacă nimeni nu putea garanta că vizitele la cimitire nu vor cauza o explozie de noi îmbolnăviri? Chiar atât de importante să fie darurile preoților, adunate de pe la morminte în această zi?  Deși epidemiologii au încercat să convingă autoritățile că Blajinii în pandemie pot culmina cu grave probleme de sănătate pentru cei veniți în număr mare la cimitire, propunerea de anulare a ceremonialului nu a fost acceptată. Abia miercuri, când lumea își pregătise deja coșurile pentru cimitir, au început să fie anunțate mai multe acțiuni care ar trebui să diminueze din aglomerație… Nervos, premierul Chicu amenința că ar putea insista asupra reînchiderii Pieței Centrale, deoarece „lumea parcă nici nu a auzit de virus, toți cumpără cănuți și străchinele pentru Blajini”. De ce vă legați de „cănuți” și „străchinele”, dacă lumea, de fapt, a urmat pildele date de autorități, deciziile autorităților. Cine a strămutat Blajinii? Cine a deschis piețele? Frizeriile? Cine deschide localurile de agrement? Și toate se întâmplă tocmai când avem cea mai înaltă cotă de îmbolnăviri, de la începutul pandemiei”, scrie Ziarul de Gardă.

Dodon da, Chicu ba. Președintele: Avem de toate. Eu aș ridica restricțiile. Premierul: Stați acasă. Avem locuri în spitale doar pentru 5 zile - titrează Deschide.md. În opinia lui Igor Dodon toate restricțiile impuse din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui ridicate, în pofida riscurilor care există. Dodon a făcut declarațiile în cauză chiar în timp ce premierul Ion Chicu a tras un semnal de alarmă îndemnând cetățenii să respecte măsurile anti-COVID-19.  „Dumneavoastră știți poziția mea, eu sunt de o abordare mult mai liberală în sensul acesta. Eu în genere aș permite redeschiderea mai repede a activităților, cu toate riscurile care sunt. Aceasta este opinia mea”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”. Acesta a mai spus că autoritățile R. Moldova dispun de toate resursele pentru a face față în continuare pandemiei. Declarațiile ferme ale lui Dodon sunt făcute chiar în timp ce premierul Ion Chicu afirma că în spitalele din țară mai sunt locuri doar pentru cinci zile. „Să închidem oamenii în case iar – nu mai e posibil. Să oprim din nou toată economia – nu mai e posibil. Să amendăm pe toți simultan – nu e posibil. Să-l ascultăm pe acest Om – e posibil, trebuie! Locuri în spitale mai avem pe 5 zile. Stați acasă – nu la cimitir”, a scris pe pagina sa premierul Ion Chicu. Totodată, la începutul săptămânii curente șeful Agenției pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că autoritățile ar putea decide revenirea la starea de urgență din cauza creșterii mediei zilnice a numărului de persoane infectate cu COVID-19”, notează publicația.

Președintele Dodon s-a întâlnit cu Ambasadorul Federației Ruse, după ce au fost publicate noi imagini de la NEGOCIERILE cu Plahotniuc și Iaralov, titrează Ziarul Național. Publicația amintește că în aceste imagini Dodon recunoaște că scria note informative pentru Putin.

Tot în Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru atrage atenționa că după discuția telefonică pe care a avut-o miercuri cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, Igor Dodon și-a exprimat, pe pagina de Facebook, „recunoștința” la adresa „omologului” său tiraspolean „pentru contribuție… la rezolvarea problemelor legate de asigurarea circulației cetățenilor între malurile Nistrului”. Ca să convingă cetățenii Republicii Moldova că a avut marea onoare să discute cu Krasnoselski, președintele Republicii Moldova a distribuit pe Facebook „comunicatul” de pe site-ul „oficial” – GOS-PMR.RU - al pretinsei președinții transnistrene, conținând stema „pmr” și titlul „Președintele pmr a discutat la telefon cu președintele RM”. După aceasta mai crede cineva că Dodon e președintele Republicii Moldova și că el nu recunoaște republicuța separatistă? … Au trecut două luni de când Tiraspolul s-a baricadat, profitând de pandemie, blocând circulația cetățenilor din Republica Moldova, creându-le probleme mai cu seamă celor din satele de dincolo de Nistru care s-au opus separatismului și care pot trece pe malul drept doar cu bacul de la Molovata. Prin ce logică se poate ajunge la concluzia că Krasnoselski merită recunoștință? Dacă s-a baricadat, să stea baricadat, el și toată „protipendada” separatistă. Kievul nu le permite să iasă din „republicuța” lor, de ce le permite Chișinăul? Răspunsul e simplu: fiindcă Dodon nu este de facto președintele Republicii Moldova, ci pudelul lui Putin, scrie autorul. Ca în derâdere pentru patosul prostesc al „omologului” său „din RM”, Krasnoselski a mai instalat, imediat după „discuția” care l-a emoționat pe Dodon, un post de „grăniceri” lângă satul Cocieri. Aceștia s-au și apucat să-i hărțuiască și să bareze calea țăranilor spre terenurile lor. Și lingușeala rușinoasă față de Krasnoselski, și plecarea la paradă pe timp de pandemie, punând în pericol viața și sănătatea a 75 de militari, subminând măsurile antipandemice de până acum, și cerșitul împrumutului de 200 de milioane de euro, toate acțiunile lui Dodon și ale guvernului său „tehnocrat”, sprijinit de deputații PD, nu urmăresc decât un singur scop: ca pudelul lui Putin să fie reales la toamnă, ca Tiraspolul să trimită niște autobuze cu alegători pentru căpșunarul de la Sadova”.

Deschide.md titra în același context că „Președintele Dodon i-a mulțumit „președintelui” Krasnoselski ca de la egal la egal, dar a șters mesajul la scurt timp”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
25
Cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:2,6 m/s
Wed
18
Thu
20
Fri
22
Sat
23
Sun
17

Curs oficial BNM 07 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5560 0.1665
USD 17.3147 0.0528
RON 4.0429 0.0346
UAH 0.6401 0.0046
RUB 0.2408 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău