Cotidianul | Când îl vor ridica pe Dodon procurorii? (Revista presei)

  • 05 Februarie 2019 09:44
Cotidianul | Când îl vor ridica pe Dodon procurorii? (Revista presei)

Revista presei - 5 februarie

Aproape jumătate dintre cetățenii R. Moldova își doresc aderarea la Uniunea Europeană, cu care R. Moldova are cele mai bune relații, scrie Ziarul Național, cu referire la datele din ultimul sondaj publicat ieri de Institutul Republican Internațional (IRI). Astfel, potrivit cercetării, 46% dintre respondenți și-ar dori aderarea la UE, în timp ce pentru Uniunea Vamală ar opta 39%. Publicația mai reține că 64% dintre cei care își doresc aderarea la UE sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, în timp ce 47% dintre cei care vor în Uniunea Vamală sunt trecuți de 50 de ani.

Când îl vor ridica pe Dodon procurorii? – o întrebare de pe Cotidianul.md, care apare în contextul declarațiilor lui Ilan Șor precum că Dodon, în ultimii ani, a zburat cu avioanele sale, a dormit la el în casă, i-a utilizat mașinile și a primit genți, cu „ceva”, adică bani. Acțiunile lui Shor pot fi catalogate ușor drept mită sau favoruri pentru un demnitar, fapte care ar urma să ducă la dosare penale, procese și ani grei de pușcărie, scrie publicația. Într-o normalitate este imposibil ca un individ care a furat un miliard să iasă la câțiva ani de la fraudă, în calitate de primar și candidat la funcția de deputat, cu astfel de acuzații la un individ ajuns președinte… Dar admițând că totuși s-a întâmplat toată această nebunie, în mod normal, astăzi procurorii ar fi avut mult de lucru. În primul rând, l-ar fi chemat la audieri pe Shor. Următorul pe listă ar fi fost Dodon, iar descinderile cu mascați ar fi trebuit și ele să fie la ordinea zilei”, scrie Cotidianul.md.

Dodon a fost mituit de Putin, scrie Petru Bogatu într-un editorial pe Deschide.md. În opinia autorului, „mândrindu-se că a revenit acasă pe gratis de la Moscova cu un avion al Federației Ruse, președintele  admite de fapt că a comis un act de corupție pasivă. Indiferent cui aparține aparatul de zbor, guvernului rus sau companiei Gazprom, el a săvârșit o faptă ilicită, întrucât a acceptat un favor care îl obliga la recunoștință față de un alt stat sau față de un agent economic, consideră publicistul… Favorurile pe care le acceptă cu regularitate de la Putin explică întru totul obediența sa suspectă față de Rusia, impresia pe care o lasă că ar fi nu președintele Republicii Moldova, ci agentul secret al Kremlinului la Chișinău”, scrie editorialistul Petru Bogatu.

Modul în care Dodon și ortacii săi își arată pro-rusismul este unul exagerat de înjositor chiar și după standardele comunicării politice din R. Moldova, comentează Timpul, amintind de unul dintre primele videoclipuri de campanie ale socialiștilor, care ilustrează satisfacția unui cuplu de cetățeni moldoveni că, în sfârșit, datorită politicii „înțelepte” a lui Dodon, aceștia pot lucra din nou în Rusia și își vor putea construi până la capăt casa. Tuturor celor care vizionează clipul li se inoculează ideea că plecarea moldovenilor la muncă în Rusia e ceva normal și de dorit, și că „moldovanul” își poate termina casa doar dacă lucrează la Moscova. E pentru prima dată când fenomenul migrației în masă este prezentat într-un clip electoral drept ceva pozitiv și este cu atât mai interesant că o face PSRM-ul lui Dodon. Candidatul socialist promitea la alegerile prezidențiale din 2016 că va depune eforturi ca moldovenii să revină acasă și să lucreze aici. E o dovadă a faptului că Dodon și PSRM mizează pe memoria slabă a oamenilor, care nu-i vor aminti nepreședintelui despre ceea ce promitea cu doar câțiva ani în urmă în comparație cu ce promite partidul lui acum”, scrie Timpul.

Referendumul consultativ organizat simultan cu alegerile parlamentare din 24 februarie are rolul de îngreuna procesul de votare în diaspora unde este principalul bazin electoral al forțelor pro-europene, citim într-un comentariu pe Adevărul.md. Dacă inițial experții preconizau că era vorba doar de o altă manevră electorală de mobilizare a susținătorilor, se pare că referendumul va îngreuna și mai mult procesul de votare, mai ales în secțiile de vot din afara țării (alegătorii vor primi patru bultine de vot). Se pare că și de această dată cetățenii moldoveni din diaspora vor fi nevoiți să stea ore în șir la cozile din fața secțiilor, unii dintre ei neavând ocazia să voteze în urma verdictului Curții Constituționale din 29 ianuarie potrivit căruia peste hotare se poate vota doar cu pașaport valabil“, atenționează sociologul Nicolae Țîbrigan, pentru Jurnaliștii.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:69 %
Vint:7,72 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău