Coronavirus/OMS: Planeta duce lipsă de circa 6 milioane de asistenți medicali (raport)
-
07 Aprilie 2020 08:08
În plină pandemiei COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat marți că planeta duce lipsă de aproape 6 milioane de profesioniști în domeniul asistenței medicale, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Într-un raport privind situația ofertei de asistență medicală pe plan mondial, agenția ONU, campania internațională Nursing Now și Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) evidențiază rolul crucial al asistenților medicali profesioniștilor care reprezintă mai mult de jumătate din personalul medical.
"Asistentele sunt coloana vertebrală a sistemelor de sănătate", se arată într-un comunicat al directorului general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Astăzi multe asistente sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19", a amintit oficialul OMS.
Conform acestui raport, puțin sub 28 de milioane de asistenți medicali profesioniști își practică meseria în întreaga lume. Între 2014 și 2018, numărul acestora a crescut cu 4.7 milioane, dar "rămâne un deficit de 5.9 milioane de asistenți medicali", penuria cea mai importantă înregistrându-se în cele mai sărace țări din Africa, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și America de Sud.
Cele trei organizații cheamă statele să identifice cele mai urgente nevoi și să acorde prioritate investițiilor în formare, ocuparea forței de muncă și orientare profesională.
Șeful ICN Howard Catton menționează că procentul de infectare, erorile medicale și rata deceselor sunt "mai mari atunci când sunt prea puține asistente".
Mary Watkins, coautoare a raportului, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că țările cele mai înstărite, care nu formează suficient personal, depind de imigranți și, drept consecință, agravează penuria de cadre în țările de origine ale acestora.
Autoarea precizează că "80% din profesioniștii în domeniul asistenței medicale la nivel mondial practică în prezent în beneficiul a 50% din populația lumii".
Referitor la pandemia COVID-19, Mary Watkins a solicitat testarea infirmierilor, în contextul în care unele rapoarte indică o rată de infectare în rândul acestora de 9% în Italia și de până la 14% în Spania.
"Avem o proporție foarte mare de persoane din domeniul sănătății care nu merg la muncă de frica de a fi infectați" fără a putea fi siguri, susține Watkins. De asemenea, aceștia nu pot stabili dacă au fost bolnavi și în prezent s-au imunizat și se pot întoarce la muncă.
Sursa:Agerpres