Contre în Parlament pe seama desfășurării referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

  • 16 Mai 13:56
Contre în Parlament pe seama desfășurării referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Parlamentul urmează să dezbată proiectul referitor la desfășurarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care ar urma  să aibă loc pe 20 octombrie. Deputații din grupul socialist-comunist au cerut excluderea proiectului de lege de pe ordinea de zi și au îndemnat la boicotarea referendumului, transmite Radio Chișinău.

Proiectul propune organizarea referendumului constituțional pe 20 octombrie. Cetățenilor cu drept de vot din rep. Moldova li se va adresa întrebarea: "Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". Exercițiul ar urma să fie organizat odată cu alegerile prezidențiale, pentru ca prezența la urne „să fie cât mai mare”.

În debutul ședinței Parlamentului, deputații din grupul socialiștilor și comuniștilor au cerut excluderea proiectului de pe ordinea de zi  și amânarea în general a organizării referendumului.  Socialistul Grigore Novac spune că nu există un consens politic pentru organizarea referendumului și că încă nu au început oficial negocierile cu UE,

”Nu există necesitatea petrecerii unui referendum politic de acest gen în Rep. Moldova. Chiar dacă a fost dat startul negocierilor în decembrie până în prezent acest negocieri nu au început. Rep. Moldova are nevoie de un referendum după ce se va negocia și vor fi clare regulile de joc, și va fi  explicată într-o campanie largă ce a negociat Rep. Moldova și ce trebuie de făcut.”, a spus Grigore Novac

În replică, președintele Parlamentului Igor Grosu, a comentat că  opoziția a ajuns într-o situație penibilă, după ce aceste partide pro-ruse au cerut de mai multe ori organizarea unui referendum privind integrarea europeană a R. Moldova:

”Ani de zile ați spus trebuie poporul să se pronunțe. De ce voi vorbiți în numele poporului?. Acum, când s-a venit cu această inițiativă ați rămas goi goluți”, a spus Igoe Grosu.

Prin acest referendum se îndeplinește  doleanțele opoziției a subliniat și deputatul Pas, Mihai Druță.

”Am aici documentele, nu zâmbetele din partea opoziției, documentele aprobate de parlament, documente de partid, prin care este demonstrat convingător că toate forțele politice, cel puțin cele prezente în acest parlament au pledat de-a lungul anilor pentru integrarea în Uniunea Europeană a Rep. Moldova. Opoziția a cerut de-a lungul acestor aproape trei ani să aflăm părerea poporului. Nu facem decât să îndeplinim această doleanță a opoziției.”, a precizat Mihai Druță.

Luna trecută, Curtea Constituțională a decis că referendumul pentru modificarea Constituției poate fi organizat la 20 octombrie și nu contravine legii fundamentale. Prin proiectul de lege pentru modificarea Constituției se propune, întâi de toate, reconfirmarea identității europene a Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european, precum și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. În urma referendumului, Constituția se va completa cu un nou capitol, INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ. Mai multe sondaje de opinie realizate în ultima vreme în Republica Moldova arată că mai mult de jumătate dintre cetățeni se pronunță pentru aderarea statului la Uniunea Europeană.

La aceeași dată urmează să aibă loc și alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Proiectul de lege pentru stabilirea acestei date se află de asemenea pe ordine de zi a ședinței parlamentului de astăzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău