Contestarea Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova. Octavian Țîcu: Problema limbii ruse și a limbii române după anul 1989 s-a clarificat: Nu a fost nevoie ca socialiștii să acutizeze tensiunile sociale

  • 20 Ianuarie 2021 13:20
Contestarea Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova. Octavian Țîcu: Problema limbii ruse și a limbii române după anul 1989 s-a clarificat: Nu a fost nevoie ca socialiștii să acutizeze tensiunile sociale

Curtea Constituțională va examina mâine sesizările unor deputați care contestă Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, modificată la sfârșitul anului trecut. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi acuză deputații că vor să divizeze societatea. Pe de altă parte, semnatarii sesizării susțin că legea este una neconstituțională și a fost votată cu numeroase încălcări.

Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, modificată la sfârșitul anului trecut de deputații PSRM și cei ai Platformei „Pentru Moldova” stipulează un statut special pentru limba rusă. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a criticat în cadrul unui briefing autorii sesizări și i-a acuzat că vor să-și facă rating politic.

Domnii deputați chiar cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic. Nu sunt primii care au crezut așa, se pare că istoria se repetă. Au uitat că merg în Taraclia, Găgăuzia, limba rusă e utilizată ca limbă de comunicare interetnică(...)Vă autodizolvați politic”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Unul dintre autorii sesizării depuse la Curtea Constituțională, deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, consideră că ministrul Justiției este într-o agonie emoțională. Parlamentarul a declarat pentru Radio Chișinău că legea votată de socialiști și deputații Pentru Moldova este una neconstituțională. Iar dacă legea va fi aplicată, cetățenii vor fi discriminați, iar sume exorbitante vor fi cheltuite pentru a traduce actele oficiale.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, noi avem doar o limba oficială: limba română. Nu putem acționa contrat prevederilor constituționale pentru a acorda unei oricare alte limbii un statut atât de important. În acest proiect se introduc prevederi prin care practic toți bugetarii sunt obligați să cunoască limba rusă. Toate documentele oficiale să fie traduse în limba rusă, e vorba despre tone de documente. Totodată acest fapt discriminează o bună parte a populației vorbitoare de alte limbi, discriminează oameni în momentul angajării”, susține deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

Și deputatul neafiliat Octavian Țîcu a depus o sesizare în acest sens la Înalta Curte. El susține că socialiștii sunt cei care ar diviza societatea prin astfel de legi.

Problema limbii ruse și a limbii române după anul 1989 s-a clarificat: Nu a fost nevoie ca socialiștii să acutizeze tensiunile sociale în Republica Moldova. A fost o chestiune premeditată și dacă e să aducem acuze legate de divizarea contextului etnic și identitar asta trebuie să o facem în adresa PSRM și a deputaților ”Pentru Moldova-Șor”. Ei în condițiile în care nu exista nicio premisă, au dorit după pierderea alegerilor să creeze un context de tensiune și să arunce Republica Moldova în dezordine”, a spus pentru Radio Chișinău deputatul Octavian Țîcu.

Astfel, dacă legea va fi aplicată, Republica Moldova trebuie să asigure condițiile necesare pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca „limbă de comunicare interetnică”. În această calitate, limba rusă urmează să fie folosită pe teritoriul Republicii Moldova alături de limba de stat. Mai mult, cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru toți funcționarii de stat, iar aceștia vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în rusă, în cazul în care în această limbă a fost făcută adresarea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău