Constantin Dragomir: Lectura îi face pe cei mici să-și păstreze personalitatea, libertatea și genialitatea pe care o au din naștere! (AUDIO)

  • 27 Aprilie 2021 15:15
0%
00:00:00
00:00:00

Întâlnirile cu copiii îi lipsesc mult scriitorului Constantin Dragomir, care anume de la comunicarea cu picii acumulează inspirație pentru creația sa.

Cunoscut ca autor al mai multor volume de poezii, proză, enciclopedii pentru copii, Constantin Dragomir afirmă că statul nu i-a oferit nici un bănuț pentru editarea cărților sale, după 90 încoace. Editarea și reeditarea cărților sale, solicitate și astăzi de cititori - Bunicuța cu povești, Copii și păpădii, Cartea cu minuni ș.a., care conțin multe jocuri, ghicitori, frământări de limbă, etc., a făcut-o din cont propriu.

Scriitorul lucrează în prezent la mai multe volume, printre care cele de lirică pentru maturi, dar și altele, adresate copiilor. Una din ele ar fi o nouă enciclopedie, a IV-a, adresată copiilor de grădiniță și celor din clasele primare, necesitatea căreia o argumentează în felul următor:

"Copilul se naște geniu și când trece prin școală puțini rezistă prelucrării acestea metodice. Puțini rezistă să-și păstreze copilăria și prospețimea, majoritatea copiilor devin un fel de roboți, sau oameni care nu gândesc, care se tem să-și exprime punctul de vedere!

Am lucrat odată la un volum de scenarii pentru grădiniță, păcat că nu a mai fost reeditat, și am văzut că educatorii mai au mult de lucru. Ei de multe ori își scriu singuri poezii, sau chiar le redactează pe cele ale poeților - pentru a le face pe înțelesul lor și al copiilor. Dar ei nu știu că de multe ori copiii le înțeleg mult mai bine, picii trebuie ajutați să-și păstreze anume această calitate - libertatea de a gândi!

Cunosc psihologia copilului, am participat la zeci și sute de întâlniri cu ei, sunt sate în care am fost de două-trei ori. Copiii și acum sunt foarte frumoși, deși poate trăiesc un pic mai rău, fără părinți, numai cu bunici. Și uneori sunt lăsați de capul lor, stau prea mult la calculator, citesc puțin și asta e foarte rău. Dar uităm din păcate de caligrafie și s-a demonstrat că această dezvoltă creierul, creativitatea. Constatăm, din păcate, că avem zone, pe care le-am atrofiat prin șabloane care ni s-au impus, sau le-am impus noi cuiva", afirmă scriitorul.

Scriitorul Constantin Dragomir constată că atât școala, grădinița, cât și părinții au un rol important în educația viitoarei generații. Copiii se educă în primul rând prin propriul exemplu și dragostea părinților se manifestă prin comportament echilibrat:

"Părinții de azi vor prea multe de la copil. Trebuie să-l dirijezi, să-i spui un cuvânt bun. Nici cu datul peste mâna, nici cu datul peste cap nu faci nimic. Noi știam de frică, dar nu vedeam în părinți niște dușmani, frica era rușine. Am avut niște părinți ca niște sfinți. Când făceam ceva, ei îmi arătau la obraz, așa cu degetul, eu întorceam ochii într-o parte. Acum pe copil ba îl ridică în slăvi, ba îl aruncă jos. Părinții nu ne spuneau că ne iubesc, dar noi simțeam asta", povestește scriitorul.

Mai multe detalii puteți afla din interviul cu scriitorul Constantin Dragomir, realizat de Alina Rusu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,03 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău