Consiliul de Asociere UE – R.Moldova. Bruxellesul privește cu tot mai multă prudență promisiunile Chișinăului
-
04 Mai 2018 13:24
Premierul Pavel Filip își continuă vizita la Bruxelles, unde astăzi, 4 mai, are o întrevedere cu președintele Consiliului European Donald Tusk.
Ieri a avut loc Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, iar Bruxellesul privește cu tot mai multă prudență promisiunile Chișinăului și așteaptă rezultate concrete înainte de a oferi asistență financiară, comentează analiștii politici de la Chișinău.
Unii experți sunt de părerea că prima tranșă a asistenței financiare promisă de Uniunea Europeană și care era așteptată la Chișinău încă la începutul anului nu va fi debursată până la alegerile parlamentare, din noiembrie.
Declarațiile de ieri ale Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini și comisarului european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn denotă o prudență tot mai crescândă a Bruxellesului în raport cu Republica Moldova, dar și un decalaj evident față de entuziasmul Guvernului de la Chișinău atunci când vorbește despre realizări, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Igor Munteanu, director al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.
Este clar că Republica Moldova nu a îndeplinit toate condițiile, inclusiv pentru a primi asistența macrofinanciară pe care autoritățile o așteptau încă la începutul anului. Guvernul de la Chișinău se grăbește, fiind într-un an electoral, dar Bruxellesul așteaptă rezultate, a spus Igor Munteanu.
„Comisia Europeană este forțată să vadă lucrurile în detaliu și acest detaliu nu este, în acest moment, prea încurajator pentru Republica Moldova: economia se mișcă încet, iar cele mai importante restanțe sunt legate de sectorul justiției în care nu există nici un fel de progrese care pot să ne facă imagine pozitivă. Din contra”, a mai comentat Igor Munteanu.
Și directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, observă că în pofida declarațiilor triumfaliste, Guvernul nu realizează reforme în domeniile cele mai sensibile – reforma justiției și combaterea corupției, iar Uniunea Europeană nu va acorda prima tranșă din asistența macrofinanciară.
„Atunci când este vorba de cazuri concrete în justiție și cazuri concrete de corupție la nivel înalt, cum ar fi furtul miliardului, nu cred că se vor face reforme reale. Faptul că tranșa a fost amânată pentru toamnă înseamnă foarte mult. Eu nu cred că în preajma alegerilor va fi efectuată o plată concretă la bugetul Republicii Moldova”, a spus Arcadie Barbăroșie.
Amintim că ieri la Bruxelles a avut loc cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană la care au fost examinate evoluțiile din Republica Moldova și implementarea Acordului de Asociere, semnat în 2014.
Johannes Hahn a anunțat că asistența financiară ar putea fi acordată în luna iulie sau chiar în toamnă, deși Guvernul de la Chișinău o aștepta încă de la începutul anului. Johannes Hahn a atenționat că nu au fost îndeplinite două condiții legate de combaterea corupției.