Conducatorul ansambului Joc, Vladimir Curbet este condus pe ultimul drum (FOTO)

  • 13 Decembrie 2017 13:40
Conducatorul ansambului Joc, Vladimir Curbet este condus pe ultimul drum (FOTO)

La această oră are loc un miting funerar la Cimitirul Central din strada Armenească, unde va fi înhumat artistul. În această dimineață corpul neînsuflețit al artistului a fost depus la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, unde a avut  loc mitingul de doliu.

Oameni de cultură, reprezentanți ai guvernului și oameni simpli au venit sa-și ia rămas bun de la maestru.

Printre ei și solistul Operei naționale Mihai Munteanu. 

Dirijorul și compozitoprul vaile Goia susţine că moştenirea culturală ce ne-a lăsat-o Vladimir Curbet este de o valoare incontestabilă. 

Vladimir Curbet s-a născut in anul 1930, în satul Susleni, raionul Orhei. În timpul activităţii sale a pregătit 8 programe de concert, fiind incluse cele mai reprezentative opere ale muzicii şi dansului popular, prezentate publicului în peste 10 mii  de spectacole.

Cu ansamblul "Joc" Vladimir Curbet a montat peste 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, cu un nivel înalt interpretativ. Dintre acestea se remarcă "Bătuta", "Haiduceasca", ""Crăiţele", "Moldoveneasca", "Căluşarii", "Nunta moldovenească", "Mărţişor", suita "Bucuria.

Vladimir Curbet s-a afirmat ca folclorist şi publicist: a înregistrat nenumărate melodii şi texte de cîntece populare moldovenești, a publicat un şir de articole, studii şi cărţi referitoare la specificul, originea, istoria şi maniera de interpretare a dansului moldovenesc popular, la necesitatea păstrării şi dezvoltării creatoare a tradiţiilor şi obiceiurilor populare moldoveneşti. Este autor al cărţilor antologice, adevărate enciclopedii vii: „La vatra horelor", „Promotori ai artei populare", „Tot cu cîntecul mă mîngîi", „Aşa-i jocul pe la noi" şi „La gura unei peşteri de comori". Artistul a colectat peste 6000 cîntece şi melodii de joc populare, numeroase din ele aflîndu-și a doua viaţă în cele 9 cărţi ale sale.

Vladimir Curbet este Artist al Poporului din Republica Moldova şi din fosta URSS, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova și Cetățean de Onoare al Municipiului Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
5,01 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
4 °C
Wed
7 °C

Curs oficial BNM 21 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 0.0975
USD 17.7719 0.0829
RON 4.0068 0.0131
UAH 0.7293 0.0064
RUB 0.2786 0.0005
Arhivă Radio Chișinău