Conducatorul ansambului Joc, Vladimir Curbet este condus pe ultimul drum (FOTO)

  • 13 Decembrie 2017 13:40
Conducatorul ansambului Joc, Vladimir Curbet este condus pe ultimul drum (FOTO)

La această oră are loc un miting funerar la Cimitirul Central din strada Armenească, unde va fi înhumat artistul. În această dimineață corpul neînsuflețit al artistului a fost depus la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, unde a avut  loc mitingul de doliu.

Oameni de cultură, reprezentanți ai guvernului și oameni simpli au venit sa-și ia rămas bun de la maestru.

Printre ei și solistul Operei naționale Mihai Munteanu. 

Dirijorul și compozitoprul vaile Goia susține că moștenirea culturală ce ne-a lăsat-o Vladimir Curbet este de o valoare incontestabilă. 

Vladimir Curbet s-a născut in anul 1930, în satul Susleni, raionul Orhei. În timpul activității sale a pregătit 8 programe de concert, fiind incluse cele mai reprezentative opere ale muzicii și dansului popular, prezentate publicului în peste 10 mii  de spectacole.

Cu ansamblul "Joc" Vladimir Curbet a montat peste 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port și dans popular, cu un nivel înalt interpretativ. Dintre acestea se remarcă "Bătuta", "Haiduceasca", ""Crăițele", "Moldoveneasca", "Călușarii", "Nunta moldovenească", "Mărțișor", suita "Bucuria.

Vladimir Curbet s-a afirmat ca folclorist și publicist: a înregistrat nenumărate melodii și texte de cîntece populare moldovenești, a publicat un șir de articole, studii și cărți referitoare la specificul, originea, istoria și maniera de interpretare a dansului moldovenesc popular, la necesitatea păstrării și dezvoltării creatoare a tradițiilor și obiceiurilor populare moldovenești. Este autor al cărților antologice, adevărate enciclopedii vii: „La vatra horelor", „Promotori ai artei populare", „Tot cu cîntecul mă mîngîi", „Așa-i jocul pe la noi" și „La gura unei peșteri de comori". Artistul a colectat peste 6000 cîntece și melodii de joc populare, numeroase din ele aflîndu-și a doua viață în cele 9 cărți ale sale.

Vladimir Curbet este Artist al Poporului din Republica Moldova și din fosta URSS, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova și Cetățean de Onoare al Municipiului Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău