Concluziile unui proiect. Ce trebuie să mănânce cetățenii Republicii Moldova

  • 16 Decembrie 2014 19:59
Concluziile unui proiect. Ce trebuie să mănânce cetățenii Republicii Moldova

Moldovenii trebuie să mânânce produse de calitate, iar numărul intoxicațiilor și al îmbolnăvirilor ca urmare a comercializării unor produse care nu respectă standardele de siguranță trebuie să dispară.

Acestea sunt concluziile unui proiect de susținere a implementării normelor și standardelor internaționale de siguranță alimentară desfășurat în Republica Moldova cu sprijinul Uniunii Europene pe parcursul ultimilor trei ani.

Proiectul a constat într-un șir de traininguri și vizite de studiu pentru 25 de angajați ai  Agenției pentru Siguranța Alimentelor în mai multe țări europene, unde au luat cunoștință cu managementul calității, auditul intern, dar și cu standardele europene în domeniul siguranței alimentare.  Pe durata proiectului au avut loc și o serie de instruiri susținute de peste 30 de experți din Lituania și Marea Britanie.  

 ”Acest proiect înseamnă transmiterea experienței și bunelor practici din Uniunea Europeană în Republica Moldova. Angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au fost instruiți în domeniul fitosanitar, au văzut cum funcționează aceste sisteme în Marea Britanie și Lituania. Totodată a fost modificat cadrul legislativ și normativ. Avem legea în utilizarea produselor de uz fitosanitar și a pesticidelor”, a declarat directorul Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula. 

Rezultatele vor fi vizibile odată ce standardele privind siguranța alimentară vor începe să funcționeze a menționat ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola. ”Din păcate vedem cazuri în mass media legate de intoxicări fie în tabere de vară sau la nunți. Acum, odată ce aceste standarde de siguranță alimentară vor începe să funcționeze astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla. Cred că suntem pe drumul cel bun. Acesta este domeniul unde se poate vedea beneficiile asocierii cu UE nu doar în materie de comerț, transpunerea acestor standarde și în viața de zi cu zi a cetățenilor” a declarat Pirkka Tapiola . 

Preluarea bunelor practici și implementarea standardelor de calitate europene va duce la acceptarea produselor moldovenești în întreaga lume, nu doar în spațiul comunitar, a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. ”Scopul final este ca consumatorul să fie protejat de alimente necalitative, periculoase. Uniunea europeană are unul dintre cele mai drastice cerințe și este bine că noi urmăm această experiență, fiindcă odată recunoscuți de europeni, vom fi recunoscuți în toată lumea”, a spus Vasile Bumacov.

Proiectul în valoare de aproape 1,2 milioane de euro, a fost finanțat de Comsia Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău