Concert la Nisporeni: Vlad Plahotniuc, lăudat de premier, speaker și reprezentanții autorităților locale (Revista presei)
-
15 Ianuarie 2018 09:41
Revista presei din 15 ianuarie 2018
„Noul mecanism de suspendare a vizelor al UE este util pentru a ținti corupția din Moldova, opinează politologul Dionis Cenușa într-o analiză pentru Agenția IPN. Probabilitatea unei suspendări a vizelor va fi mereu ridicată atât timp cât calitatea guvernării este dubioasă, statul de drept este volatil, iar corupția persistă, în diferite forme și dimensiuni, atenționează expertul, după publicarea raportului Comisiei Europene privind mecanismul de suspendare a vizelor, în care comisia insistă pe necesitatea intensificării acțiunilor pentru combaterea corupției, crimei organizat și a migrației ilegale, în lipsa cărora încălcarea criteriilor regimului fără vize este inevitabilă și respectiv sancționabilă prin suspendare”.
„De ce Igor Dodon nu este tras la răspundere penală? – o întrebare pe care o găsim în Timpul, în contextul în care recent, președintele Igor Dodon a fost suspendat încă de două ori pentru că a refuzat să-și exercite funcțiile constituționale. Deranjată de această situație, Curtea Constituțională a solicitat deputaților să modifice Codul Penal pentru a reglementa răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărârilor Curții. Parlamentul tărăgănează amendarea Codului Penal, prin care șeful statului ar putea ajunge la închisoare, în cazul în care ar încălca Constituția”, constată Timpul, după ce a discutat cu mai mulți deputați.
Portalul Newsmaker scrie despre concertul de la Nisporeni, unde premierul, speakerul și reprezentanți ai autorităților locale l-au lăudat pe Vlad Plahotniuc.
Tribuna analizează șansele partidelor din R. Moldova în alegerile parlamentare din acest an.
Adevărul informează că Subcomisia pentru conflictele între statele membre ale Consiliului Europei, care este parte a Comisiei de Monitorizare a APCE se va reuni mâine la Paris. Unicul subiect pe agendă este Dimensiunea politică a procesului de reglementare a conflictului transnistrean.
„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în reuniunea Subcomitetului APCE pentru conflicte înghețate, a decis să aducă la discuții, pe 16 ianuarie, doi reprezentanți ai separatiștilor nistreni. Într-un editorial pe portalul Deschide.md, expertul Iulian Chifu scrie că e greu de explicat de ce a decis organismul responsabil de supervizarea drepturilor omului să ofere o tribună separatiștilor, într-o regiune unde nici o formă de monitorizare internațională a drepturilor omului nu are acces. Potrivit unui comunicat al așa-numitei președinții din stânga Nistrului, reprezentanții regiunii secesioniste vor cere de la tribuna APCE, independența Transnistriei. Potrivit liderului separatist Vadim Krasnoselski, acesta și pseudo-președinția sa a organizat o ședință de pregătire a delegației separatiste pentru reuniunea din 16 ianuarie de la Paris, acolo unde reprezentanții autorităților neconstituționale de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev și Alexandr Șerba, vor comunica faptul că interesul de bază al separatiștilor transnistreni este acela de a deveni independenți. Cine a dat un asemenea cadou Tiraspolului? De ce Chișinăul este, la rândul său, ostracizat? Cum va reacționa atât noul ministru al Reintegrării, abia instalat? Cum vor reacționa celelalte delegații europene? Rămâne de văzut. Cert este că, dacă această ocazie e utilizată de separatiști pentru a cere independența și a face propagandă de la o asemenea tribună”, scrie Deschide.md.