Comratul s-a încins! (Evenimentul Zilei)

  • 24 Iulie 2014 08:37
Comratul s-a încins! (Evenimentul Zilei)

REVISTA PRESEI DIN 24 IULIE

Bugetul de stat ratează anual venituri de miliarde de lei din cauza scutirilor de la plata taxei pe valoarea adăugată, acordate cu generozitate de Guvern și Parlament, susține Adevărul. Fluxul încasărilor la bugetul de stat în anul 2013 a fost influențat semnificativ de numeroasele facilități fiscale și vamale acordate de autorități la plata drepturilor de import, valoarea cărora a constituit 36,6% din volumul total al veniturilor administrate de către Serviciul Vamal, arată un raport de audit efectuat de Curtea de Conturi. Astfel, la importul gazelor naturale și celor lichefiate se aplică o cotă redusă de TVA, în mărime de 8%. Potrivit estimărilor controlorilor, dacă ar fi fost aplicată cota obișnuită,de 20%, în buget ar mai fi ajuns încă 710 milioane de lei. Și importul de automobile și alte tipuri de transport este scutit de TVA, veniturile ratate în anul 2013 fiind de peste 670 milioane de lei, relevă Adevărul.

Într-un sistem educațional moștenit din URSS, copiii cu nevoi speciale din internate muncesc de mici în agricultură pentru a deveni zilieri după absolvire, atenționează Adevărul. La Visoca, Soroca, bunăoară, generații întregi prelucrează încă din anii ’80 un lot de 13 hectare, lucrând și în afara orelor, în timp ce bugetul anual al școlii este de câteva milioane de lei, scrie cotidianul.

Comratul s-a încins! Găgăuzii, nemulțumiți de favorurile Chișinăului, titrează EVZ. Votarea recentă de către Parlamentul a unor proiecte care vizează autonomia găgăuză a fost întâmpinată cu ostilitate de autoritățile locale. Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o declarație prin care condamnă aceste proiecte. EVZ amintește că proiectul de lege, care prevede modificarea a peste 20 de acte legislative referitoare la statutul UTA Găgăuză, Legea Poliției, Legea Procuraturii, funcționarea limbilor, a fost votat de legislativ în primă lectură. Votul a provocat replici tăioase între deputați și chiar între membrii coaliției de guvernare.

Rusia continuă să AMENINȚE R. Moldova și Ucraina, scrie Ziarul National. Rusia avertizează că ar putea fi nevoită să introducă noi "măsuri de protecție" în relația cu Ucraina și Republica Moldova, în contextul semnării de către acestea a acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană. Moscova avertizează că va renunța la consultările cu Kievul și Uniunea Europeană, dacă Ucraina va ratifica Acordul de Asociere în forma actual, iar miercuri premierul Dmitri Medvedev a reiterat avertismentele: "Vom fi nevoiți să introducem măsuri de protecție", a spus Medvedev, referindu-se și la adresa R. Moldova.

Rusia reintră în cursa înarmării. 21% din PIB pentru ARMATĂ, anunță Timpul. Ca reacție față de sancțiunile impuse de comunitatea internațională pentru anexarea Crimeii și sprijinul acordat rebelilor din estul Ucrainei, Rusia a anunțat că își va reorienta investițiile publice către domeniul militar astfel că bugetul apărării va crește până la 21% din PIB în 2017.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău