Comisia Europeană va publica raportul privind progresul înregistrat de Republica Moldova

  • 08 Noiembrie 2023 08:21
Comisia Europeană va publica raportul privind progresul înregistrat de Republica Moldova

Comisia Europeană va publica pe 8 noiembrie 2023 raportul privind progresul înregistrat de Ucraina și Republica Moldova. Publicația Politico și agenția Reuters relatau, în urmă cu câteva zile, că Executivul european va recomanda demararea negocierilor privind aderarea celor două țări.

Publicația Politico consideră, că UE va impune celor două țări anumite „atenționări” tehnice.

Politico scrie că în interiorul UE se discută despre necesitatea implementării reformelor, pentru a înțelege cum poate funcționa Uniunea eficient, în special în contextul planurilor de extindere, pentru a se evita un blocaj instituțional.

„Această inițiativă de reformare a UE are loc cu doar câteva zile înainte de publicarea de către Comisie, la 8 noiembrie, a raportului privind progresele înregistrate de Ucraina și de alte state aspirante la aderarea la UE. (…) În acest document, oficialii și diplomații UE au declarat pentru Playbook/Politico că Bruxelles va recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, cu condiția ca aceste țări să facă mai multe progrese „tehnice”, de la construirea unui sistem judiciar solid și independent, la protejarea drepturilor minorităților și la punerea în aplicare a măsurilor anticorupție”, relatează publicația.

Executivul Uniunii Europene va recomanda blocului comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și R.Moldova odată ce acestea vor îndeplini condițiile restante, au declarat luni doi oficiali ai UE, consideră și Reuters.

Ambii oficiali, care au văzut și sunt familiarizați cu proiectul de raport al Comisiei Europene înainte de publicare, au menționat că de fapt, negocierile oficiale cu Kiev și Chișinău ar putea începe anul viitor.

Ei au adăugat că raportul Comisiei privind extinderea, care va conține și progresul altor aspiranți la UE, trebuie să fie finalizat înainte de publicarea oficială.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău