Comisia Europeană și-a prezentat Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap pe următorii zece ani

  • 03 Martie 2021 16:53
Comisia Europeană și-a prezentat Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap pe următorii zece ani

Comisia Europeană a prezentat miercuri o Strategie privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), care își propune să asigure participarea lor deplină în societate, în condiții de egalitate cu celelalte persoane din UE și din afara acesteia, informează un comunicat al executivului comunitar.

Deși în deceniile din urmă s-au înregistrat progrese legate de accesul la asistență medicală, la educație, la ocuparea forței de muncă, la activitățile recreative și la participarea la viața politică, persistă încă multe obstacole, iar această strategie este menită să intensifice acțiunile la nivel european pentru eliminarea lor.

Noua strategie se bazează pe cea precedentă, și anume Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap, și contribuie la implementarea Pilonului european al drepturilor sociale, care servește drept busolă politicilor sociale și în materie de ocupare a forței de muncă din Europa și cu privire la care CE va adopta un plan de acțiune în această săptămână.

Strategia sprijină punerea în aplicare de către UE și statele sale membre a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap la nivel UE și național.

"Eforturile noastre trebuie să se concentreze pe protejarea drepturilor persoanelor cu handicap, inclusiv în cadrul răspunsului la coronavirus. Persoanele cu handicap se numără printre categoriile cel mai puternic afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19. Trebuie să depunem eforturi pentru a ne asigura că persoanele cu handicap își îmbunătățesc calitatea vieții și că drepturile lor sunt garantate!", a declarat vicepreședinta CE pentru valori și transparență Vera Jourova, citată într-un comunicat.

"Persoanele cu handicap trebuie să poată participa în mod egal la toate domeniile vieții. O viață independentă, învățarea într-un mediu incluziv și munca conform unor standarde adecvate reprezintă condițiile pe care trebuie să le asigurăm tuturor cetățenilor pentru a le permite să prospere și să profite la maximum de viață", a spus la rândul ei comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli.

Strategia pe zece ani prezintă inițiativele-cheie grupate în jurul a trei teme principale: drepturile existente în UE, o viață independentă și autonomie și asigurarea nediscriminării și egalității de șanse.

În ceea ce privește drepturile existente în UE, pornind de la experiența acumulată în urma proiectului-pilot aflat actualmente în desfășurare în opt țări, până la sfârșitul anului 2023, CE va propune un card european pentru dizabilitate valabil în toate țările UE, care va facilita recunoașterea reciprocă a statutului de persoană cu handicap între statele membre, ajutându-i pe cetățenii cu handicap să beneficieze de dreptul lor la libera circulație. De asemenea, Comisia va colabora îndeaproape cu statele membre pentru a asigura participarea persoanelor cu handicap la procesul electoral în 2023.

În ceea ce privește a doua temă principală, strategia menționează că persoanele cu handicap au dreptul de a duce o viață independentă și de a alege unde și cu cine doresc să locuiască. Pentru a veni în sprijinul unei vieți independente și al includerii în comunitate, Comisia va elabora orientări și va lansa o inițiativă de îmbunătățire a serviciilor sociale pentru persoanele cu handicap.

În al treilea rând, strategia urmărește să protejeze persoanele cu handicap de orice formă de discriminare și violență. De asemenea, printre scopurile sale se numără asigurarea egalității de șanse în toate privințele, precum și a accesului la justiție, educație, cultură, sport și turism. În același timp, trebuie garantat și accesul egal la toate serviciile de sănătate și la ocuparea forței de muncă.

Datorită unui cadru juridic solid al UE accesul s-a îmbunătățit, însă multe domenii nu sunt încă acoperite de normele UE și există diferențe în ceea ce privește accesibilitatea clădirilor, a spațiilor publice și a anumitor moduri de transport. Prin urmare, Comisia Europeană anunță că va lansa în 2022 un centru european de resurse "AccessibleEU", pentru a construi o bază de cunoștințe și bune practici privind accesibilitatea în toate sectoarele.

Executivul UE estimează că va fi nevoie de un puternic angajament din partea tuturor statelor membre pentru ca strategia să își atingă obiectivele ambițioase.

CE va înființa Platforma pentru persoanele cu handicap, care va reuni autoritățile naționale responsabile cu punerea în aplicare a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap, organizațiile persoanelor cu handicap și executivul UE pentru a sprijini punerea în aplicare a strategiei și pentru a consolida cooperarea și schimbul de informații privind punerea în aplicare a convenției.

Persoanele cu handicap vor fi implicate în dialog și în procesul de punere în aplicare a Strategiei privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), precizează strategia, iar CE va integra aspectele legate de handicap în toate politicile și inițiativele majore ale UE, mai precizează comunicatul.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău