Comisia Europeană propune relaxarea regimului de vize pentru Turcia

  • 03 Mai 2016 19:07
Comisia Europeană propune relaxarea regimului de vize pentru Turcia

Comisia Europeană va recomanda miercuri, 4 mai, relaxarea regimului de vize pentru cetățenii Kosovo, Turciei, Ucrainei și Georgiei.

Decizia va trebui confirmată de Consiliul de miniștri al Uniunii Europene li de Parlamentul European. Potrivit surselor Agenției belgrădene de știri BETA, Comisia Europeană a constatat că autoritățile de la Pristina, Ankara, Kiev și Tbilisi au îndeplinit criteriile importante pentru anularea obigației cetățenilor lor de a solicita o viză pentru o călătorie de cel mult trei luni în statele Uniunii Europene.

Întreaga procedură de relaxare a regimului de vize s-ar putea finaliza în șase luni și până la acea dată Kosovo, Turcia, Ucraina și Georgia vor trebui să îndeplinească și celelalte criteriile. În ultimul raport publicat în decembrie 2015, Comisia Europeană aprecia că autoritățile de la Pristina avansează lent în îndeplinirea criteriilor importante și combaterea corupției și crimei organizate și a imigrației ilegale.

Germania și alte state UE și-au exprimat teama că se va ajunge la un aflux de imigranți din Kosovo, dacă Pristina nu implementează măsuri pentru a opri acest fenomen și dacă nu aplică acordul de readmisie convenit cu statele membre UE. Potrivit statisticilor, anul trecut 30.000 de kosovari au solicitat azil în Germania, dar un număr foarte mic din aceste solicitări au fost aprobate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău