Comemorarea conflictului de la Nistru, cu războiul la ușă (Adevărul)

  • 03 Martie 2014 09:05
Comemorarea conflictului de la Nistru, cu războiul la ușă (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 3 MARTIE

Decizia lui Putin de a trimite trupe militare în Ucraina sub pretextul „apărării etnicilor ruși” amintește de anul 1938 când Hitler, sub pretextul apărării drepturilor etnicilor germani din regiunea Sudetenland din Cehoslovacia a ocupat această țară, scrie Constantin Tănase în Timpul. În acțiunea sa Hitler s-a bazat pe „coloana a cincea”, reprezentată de nemții etnici din Cehoslovacia și Partidul German al Sudeților, cu viziuni pro-naziste. Putin a invocat drept motiv de a ataca Crimeea „solicitările” din partea etnicilor ruși din Crimeea - o populație NEINTEGRATĂ, cu vederi proruse… Timpul atenționează că o asemenea minoritate rusă NEINTEGRATĂ există și în Republica Moldova și prezintă pericol pentru independența R. Moldova.

Ziarul Național îl citează pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care a ținut un discurs de pe scena Euromaidanului prin care a transmis un mesaj de susținere pentru poporul ucrainean și a condamnat invazia Rusiei. „Trebuie să demonstrăm că suntem puternici și putem rezista în fața Rusiei. De fiecare dată când Rusia va încerca să ne sperie, noi vom ridica capul. Nu vă lăsați! E lupta noastră și e libertatea noastră. Aceasta o înțelege o lume întreagă și ne susține”, a declarat Saakașvili.

Ziarul Național publică un reportaj de la depunerile de flori în memoria victimelor conflictului armat de pe Nistru. Sute de combatanți, alături de oficiali, i-au pomenit pe cei care au murit sau au rămas schilozi după acest conflict. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în timpul conflictului de pe Nistru au murit 286 de oameni, iar alți 284 au rămas invalizi.

Comemorarea conflictului de la Nistru, cu războiul la ușă, titrează și Adevărul. Toți veteranii susțin că scenariul transnistrean de acum 22 de ani se repetă în Crimeea. Și la noi, și în Crimeea s-a început în noaptea spre 1 martie. Dar cu o diferență, fiindcă forțelor negre rusești n-or să le meargă. Ucraina are un popor cu verticalitate, cu mândrie, și care poate da riposta cuvenită în orice moment. Potrivit generalului în rezervă Victor Catană, ex-ministru de Interne, Rusia arată pe față că are ambiții imperiale pentru a cotropi și pentru a domina popoarele care s-au eliberat de sub imperiul sovietic.

„Transnistria poate deveni cap de pod pentru Rusia“, mai atenționează Adevărul. Ceea ce face acum Rusia în Ucraina se numește „transnistrizare“, susține expertul militar Viorel Cibotaru. Scenariul pornește cu organizarea unor pseudo-revolte pe o parte a teritoriului unui stat din zona de influență a Rusiei. Moldova a fost ținută în frâu toți acești ani, nu și-a putut elabora un plan de dezvoltare fără ca Rusia să fie consultată și să aibă dreptul de decizie în ultimă instanță. Noi suntem într-un risc nemaipomenit, pentru că avem trupe ruse pe teritoriul nostru, susține expertul. Acțiunile militare nu se vor limita la Crimeea, se vor extinde și în alte regiuni, iar capacitățile armatei ucrainene sunt suficient de înalte ca să ne așteptăm la un război sângeros. Unitățile militare ruse din Transnistria ar putea să se înmulțească și să devină un cap de pod pentru atacarea Ucrainei și să expună, astfel, țara noastră la un contraatac. În mod urgent, ar trebui să ne declarăm poziția fermă de țară neutră, să cerem asistență specială de la UE, NATO și OSCE, să ne înghețăm prezența în CSI, să limităm la minimum relațiile cu Rusia și Ucraina și să reprimăm orice declarații în sprijinul uneia dintre părți, scrie Adevărul.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău