CNA, noi detalii despre descinderea la sediul partidului „Renaștere” din Ocnița: Un consilier raional, reținut în flagrant în timp ce transmitea 30 de mii de dolari primarului

  • 03 August 2023 13:00
CNA, noi detalii despre descinderea la sediul partidului „Renaștere” din Ocnița: Un consilier raional, reținut în flagrant în timp ce transmitea 30 de mii de dolari primarului

Centrul Național Anticorupție (CNA) a venit cu noi detalii despre descinderile de miercuri seara la unul din sediile partidului „Renaștere”, considerat a fi afiliat deputatului fugar Ilan Șor. Astfel, ofițerii Direcției generale teritoriale Nord a CNA și procurorii din cadrul oficiului Nord al Procuraturii Anticorupție au reținut în flagrant un consilier raional al Consiliului raional Ocnița în timp ce transmitea suma de 30 de mii de dolari primarului orașului Ocnița.

Prin urmare, consilierul a fost reținut pentru 72 de ore și a fost plasat în izolatorul CNA, informează CNA într-un comunicat de presă. 

În cadrul cauzei penale, pornite pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și spălare de bani, ofițerii CNA și procurorii au constatat că, începând cu 24 martie 2023 și până în prezent, primarul orașului Ocnița ar fi fost abordat de către unul dintre consilierii raionali în vederea convingerii acestuia de a renunța la formațiunea din care făcea parte și aderarea la un alt partid politic. În schimb, consilierul i-ar fi promis o remunerare ilicită de 2 milioane de lei, dintre care 1 milion era personal pentru primar, iar altă parte din bani urma a fi investită în proiecte de infrastructură. 

Astfel, la data de 2 august, sub controlul CNA acesta a primit suma de 30 de mii de dolari, iar consilierul a fost reținut în flagrant.

Pentru documentarea sub toate aspectele a infracțiunii și identificării altor complici, au fost operate percheziții la sediile unei formațiuni politice - atât în Chișinău, cât și în orașul Ocnița, se menționează în comunicat. 

De la fața locului au fost ridicate materiale relevante cauzei, între care calculatoare, purtători de informații, mijloace bănești și telefoane mobile. La fel, a fost ridicată suma de 30 de mii de dolari, primită sub controlul CNA.

În prezent, acțiunile pe caz sunt în desfășurare. Urmărirea penală este condusă de Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție. 

Perchezițiile și flagrantul organizat de oamenii legii au avut loc la unul din sediile partidului „Renașterii” din raionul Ocnița, cel puțin așa reiese din declarațiile ex-socialistului Vasile Bolea, care recent a aderat la partidul „Renașterii, considerat a fi afiliat fostului partid Șor, scos în afara legii de Curtea Constituțională.

Parlamentarul a spus, într-o înregistrare video publicată pe canalul de Telegram Sputnik Moldova, că descinderile au fost realizate sub pretextul că soțul deputatei Irina Lozovan ar fi încercat să-l corupă pe primarul orașului Ocnița. 

Precizăm că Primăria din Ocnița este condusă de către socialistul Victor Artamaniuc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău