Clasa politică e foarte aproape de o performanță „istorică” (Timpul)

  • 22 Februarie 2016 12:39
Clasa politică e foarte aproape de o performanță „istorică” (Timpul)

Revista presei din 22 februarie 2016

Clasa politică de la putere e foarte aproape de o performanță „istorică”, remarcă Timpul.  Dacă va reuși să aleagă președintele, va fi prima dată când o majoritate declarată proeuropeană va reuși să se mențină la putere două mandate, susține publicația. Întreaga vină, responsabilitatea sau meritul pentru toate reușitele sau insuccesele cad pe actualul establishment politic. Mingea este la ei, să vedem dacă trei ani va fi suficient pentru a convinge că votul acordat n-a fost un eșec de proporții, conchide  Timpul.

Fracțiunea PCRM propune un proiect de condamnare a migrației politice, anunță Adevărul. „Deputații comuniști condamnă acțiunile de trădare și de migrație politică, acțiuni ce s-au intensificat în ultima perioadă. Actualmente este nevoie de legislație care să combată acest fenomen”, susțin comuniștii.

Guvernul Republicii Moldova, cu mâna întinsă spre UE, dar cu promisiuni la Moscova, titreză Ziarul Național. În timp ce șeful Guvernului îi „mângâie” pe partenerii de dezvoltare cu acest refren, miniștrii săi fac cărări la Moscova și pun la cale „afaceri” care depășesc prevederile Acordului de Asociere dintre R. Moldova și UE, scrie ziarul. Potrivit publicației ministrul economiei Octavian Calmâc, vicepremier al R. Moldova, a efectuat, pe 11 februarie curent, o vizită la Moscova. Pe lângă întâlnirile oficialului moldovean cu ministrul Energeticii al Federației Ruse, Aleksandr Novak, și vicepreședintele „Gazprom”, Alexandr Golubev, Calmâc s-a văzut și cu Karina Țurcan, membru al Consiliului de Administrație al companiei ПАО „Интер РАО”. Ziarul Național aminește că în timp ce Guvernul Filip discută cu Moscova despre „dinamizarea relațiilor” în domeniul energetic, Acordul de Asociere cu UE stabilește, la capitolul cooperării în sectorul energetic, că R. Moldova se angajează să își apropie progresiv legislația națională de cea a UE și să urmeze Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice. Dispozițiile acestei directive ar urma să fie puse în aplicare respectându-se termenele convenite în cadrul Tratatului de instituire a Comunității Energiei.
 
Compania acuzată în primăvara anului trecut că ar fi câștigat, prin fraudă, mai multe licitații publice în sistemul medical, a mai câștigat sub 100 de tendere în perioada anchetei, anunță Ziarul Național. Compania „GBG-MLD”, cea care s-a aflat în primăvara anului trecut în centrul unui scandal de corupție care a vizat capii serviciului medical din R. Moldova, continuă să participe la licitațiile publice și să le câștige. Ziarul  amintește  că fondatorul companiei, este judecat în prezent pentru că ar fi câștigat prin trucaj mai multe tendere pentru asigurarea instituțiilor medicale din republică cu utilaje și echipamente medicale. Potrivit procurorilor, prejudiciul se ridică la 150 de milioane de lei.

Pe lângă epopeea miliardului furat, Republica Moldova a devenit cunoscută în întreaga lume și prin povestea zecilor de miliarde de dolari spălate prin băncile din țară, citim în Jurnal.md.

Potrivit Jurnal.md, se cunoaște cu siguranță de 18 miliarde de dolari, dar, conform presei ruse, prin băncile patriei s-ar fi spălat 46 de miliarde de dolari. Sume, care depășesc PIB-ul Moldovei și care au contribuit la distrugerea aproape în totalitate a sistemului bancar moldovenesc. Pe lângă prejudiciul uriaș de imagine adus Republicii Moldova, dar și sistemului bancar, puțini știu că bugetul de stat a pierdut miliarde de lei în urma acestei scheme. Miliarde care ar fi ajuns în bugetul de stat dacă nu s-ar fi efectuat o modificare legislativă care a redirecționat sute de milioane de dolari spre executori judecătorești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău