Cine sunt părinții vameșilor reținuți, ce cadouri a primit Marina Tauber, ce face Șor la Moscova și cum Rusia construiește sisteme de mituire a alegătorilor din Republica Moldova (Revista presei)

  • 02 Aprilie 09:20
Cine sunt părinții vameșilor reținuți, ce cadouri a primit Marina Tauber, ce face Șor la Moscova și cum Rusia construiește sisteme de mituire a alegătorilor din Republica Moldova (Revista presei)

Portalul Anticorupție scrie cine sunt părinții vameșilor reținuți la Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit canalul de Telegram, „Observatorul, Diana Cazacu este fiica Victoriei Cazacu, deputat PAS, Ion Mudreac - fiul lui Radu Mudreac, deputat socialist, și Constantin Brașovschi, fiul fostului deputat democrat Gheorghe Brașovschi.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a solicitat demisia deputatei Victoria Cazacu pentru că fiica acesteia este vizată în dosarul deschis pentru luare de mită. În cazul celorlalți doi vameși Ion Mudreac și Constantin Brașovschim, Serviciul Vamal a refuzat să le confirme identitatea. Totuși, pe site-ul Autorității Naționale de Integritate sunt declarațiile inspectorilor vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău Ion Mudreac și Constantin Brașovschi, fapt ce confirmă că aceste persoane sunt angajate ale Postului Vamal de la Aeroportul Internațional Chișinău. Ion Mudreac este inspector principal în cadrul Serviciului Vamal la Aeroport Internațional Chișinău, Serviciul persoane fizice. Tatăl lui Ion Mudreac, deputatul socialist Radu Mudreac, este cercetat într-un dosar deschis pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. În martie 2021, Autoritatea Națională de Integritate l-a denunțat pe deputatul socialist la Procuratura Generală pentru îmbogățire ilicită și spălarea banilor. Constantin Brașovschi este inspector superior în cadrul postului vamal Aeroport Internațional Chișinău. El este fiul fostului deputat democrat Gheorghe Brașovschi. În februarie 2020, aceasta s-a alăturat grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, finul de cununie al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. În noiembrie 2020, s-a retras din PRO Moldova și s-a alăturat Platformei „Pentru Moldova”, transmite Radio Chișinău.

Ziarul de Gardă scrie despre cadourile Marinei Tauber: 43 de mii de dolari la „sărbătorile de iarnă” și 26 de mii de euro la ziua de naștere și 8 martie. Conform declarației de avere, în 2023, deputata Marina Tauber a primit cadouri în sumă de circa 69 de mii de euro. Totodată, parlamentara a împrumutat 60 de mii de dolari de la o reprezentantă a partidului „Șansa”, afiliat fugarului Ilan Șor, potrivit declarației de avere și interese personale depusă pe 31 martie de Marina Tauber. Parlamentara indică și alte datorii în actul depus la ANI. Parlamentara datorează 1,75 milioane de lei Ilonei Șor, mama vitregă a oligarhului fugar Ilan Șor. Pe lângă apartamente și mașină, în declarația de avere Tauber a indică un set cercei și inel Boucheron în valoare de 6 000 de euro, cadou obținut în 2020. Deputata a indicat și cercei Van Cleef (cadoul obținut în 2020), și un ceas Rolex (cadou primit în 2019) a căror valoare nu a indicat-o. ZdG a scris anterior că Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, o altă persoană afiliată lui Ilan Șor indică venituri de zeci de mii de euro în 2023. Cea mai mare parte a banilor familiei Guțul a fost dobândită la zile de naștere și cumetrie, potrivit actului depus la Agenția Națională de Integritate (ANI).

Oligarhul fugar Ilan Șor, din nou, la Moscova. Prorusul atacă Puterea de la Chișinău – titrează Disinfo.md. Oligarhul fugar Ilan Șor, care s-a ascuns în ultimii ani de justiția de la Chișinău în Israel, se află din data de 25 februarie în capitala Rusiei, Moscova, afirmă șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, care admite că așa lui Șor îi este mai ușor să primească indicațiile Moscovei cu privire la Republica Moldova. ,,Dacă rușii ar fi cooperanți și ne-ar da toată informația și dacă ar respecta cadrul legal, așa cum prevăd acordurile și tratatele internaționale și, în mod special, Convenția Interpol, ar fi trebuit să-l rețină și să-l extrădeze”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu. Publicația amintește că Șor a plecat la Moscova cu puțin timp înainte ca șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, să avertizeze că Rusia are o strategie privind compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aceasta vizând referendumul pe tema integrării, alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, iar gruparea Șor condusă de Ilan Șor ar fi principala aliată a Kremlinului, informațiile nefiind negate sau confirmate până acum de acesta.

Federația Rusă construiește încă din anul 2021 sisteme de mituire a alegătorilor din Republica Moldova pentru a influența cursul alegerilor, iar în „schemă” sunt implicați mii de oameni, nu doar la nivel de partid. Declarația a fost făcută de liderul „Partidului Schimbării”, Ștefan Gligor, la TV8. „Riscurile (de mituire a alegătorilor) sunt iminente. Organele de urmărire penală și autoritățile recunosc că nu sunt în stare să oprească cumpăratul voturilor. Din 2011 până în 2021, Federația Rusă a dus aici o politică de creare a partidelor clasice și de finanțare prin offshore-uri. După 2021, rușii au schimbat strategia, construind un sistem orizontal de acoperire națională a mituirii alegătorilor. Este un sistem impersonal, care funcționează în bază de bani. Țara este împărțită în teritorii, iar fiecare teritoriu are propriii coordonatori și totul decurge sub formă de piramidă. Mii de oameni sunt implicați în operațiune, iar sarcina lor este să voteze și să coordoneze alte persoane care votează pentru bani. Asta funcționează la Chișinău, în Găgăuzia, Bălți și în alte localități”, a declarat Ștefan Gligor.

Cum ne salvăm de „salvatorul” rus – un editorial semnat de analistul Nicolae Negru în Ziarul Național, în care autorul își exprimă groaza după ce armata rusă a aruncat asupra ucrainenilor bombe de 1.500 kg, cu un efect destructiv și ucigător nemaipomenit. Între timp, la televiziunea centrală a Rusiei s-a discutat despre ștergerea de pe fața pământului a orașelor Harkov, Kiev, fiindcă locuitorii acestora nu se opun „regimului nazist”. Și Biserica Ortodoxă Rusă, păstorită de Patriarhul Kirill, mai face un pas spre justificarea genocidului ucrainean, dar și al altor popoare, aprobând, la 27 martie 2024, documentul privind „Prezentul și viitorul Lumii ruse”. Autorul atenționează că „Hotarele Lumii ruse ca fenomen spiritual și cultural-civilizațional sunt mult mai largi decât hotarele de stat atât ale Federației Ruse actuale, cât și ale Rusiei istorice mari”, după cum se spune în document. Adică nu include doar Țările Baltice, Finlanda, Polonia, Ucraina („întregul teritoriu actual al căreia trebuie să intre în zona influenței exclusive a Rusiei”), Republica Moldova... Din lumea rusă fac parte nu numai „reprezentanții ecumenei ruse împrăștiați prin lumea întreagă”, ci și „toți cei pentru care tradiția rusă, lucrurile sacre ale civilizației ruse și marea cultură rusă reprezintă valori supreme și sensul vieții”. Cu alte cuvinte, hotarele lumii ruse, ca și hotarele Rusiei „nu se termină nicăieri”, după cum a spus Putin. Astfel se explică și pelerinajul continuu al politicienilor proruși la Moscova. Problema e cum ne salvăm de „salvatorul” rus care a devenit un pericol continental? Primul răspuns e: renunțând la „neutralitate” și aderând la NATO, conchide autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău