Cinci producții cinematografice poloneze vor putea fi urmărite de spectatorii celei de-a 18-a ediții a Festivalului de Film Polonez „CinePOLSKA”

  • 15 Noiembrie 2022 12:37
Cinci producții cinematografice poloneze vor putea fi urmărite de spectatorii celei de-a 18-a ediții a Festivalului de Film Polonez „CinePOLSKA”

Cinci producții cinematografice poloneze vor putea fi urmărite de spectatorii celei de-a 18-a ediții a Festivalului de Film Polonez „CinePOLSKA”, în perioada 17-20 noiembrie. Ediția din acest an va avea loc online, concomitent în România și Republica Moldova, pe platforma partenerului festivalului - TIFF Unlimited, transmite Radio Chișinău.

Potrivit organizatorilor, ediția din acest an prezintă povești reale despre oameni aflați în fața unor alegeri dificile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari, sau datorită cărora lumea a progresat. Coordonatoarea de proiect de la Institutul Cultural Polonez de la București, Mirela Lazăr, a spus pentru Radio Chișinău că această ediție se va desfășura concomitent în România și în Rep. Moldova:

„Festivalul se desfășoară online, pe platforma TIFF Unlimited. Vor fi proiectate cinci filme care au mai fost prezentate la edițiile anterioare ale festivalului dar, care considerăm că pot fi readuse în atenția publicului. Filmele pot fi vizionate gratuit, nu este necesar înființarea unui cont pe platformă. Vor putea fi vizionate timp de trei zile, deși festivalul durează patru zile, dar vom împărți în așa fel încât în fiecare zi să fie disponibile măcar două filme din cele cinci”, Mirela Lază.

Filmele pot fi vizionate din 17 noiembrie până pe 20 noiembrie. Managerul de proiect TIFF Unlimited, Dorina Oargă, a spus că de regulă accesul pe site funcționează pe bază de abonament, însă filmele difuzate în cadrul festivalului vor putea fi vizionate gratuit:

„De regulă platforma noastră funcționează pe bază de abonament, însă filmele din cadrul festivalului CinePOLSKA pot fi accesate gratuit. Odată ce vor fi online pe platformă, fiecare film va avea butonul de play. Dăm click pe acest buton de play și filmele pot fi vizionate. Din meniul de play al filmului pot fi activate și subtitrările care vor fi disponibile pentru fiecare film”, spune Dorina Oargă.

Președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, Virgiliu Mărgineanu, spune că festivalul de film polonez a adus mereu proiecții de calitate publicului de la Chișinău, dar pentru a fi complete, astfel de evenimente au nevoie și de întâlniri cu cineaști din Polonia sau ateliere:

„Un festival de film presupune proiecții de film care sunt urmate de sesiuni întrebări-răspunsuri după fiecare proiecție. Întâlniri cu realizatorii filmului, iar asta presupune deja un schimb de informație, de păreri, ceea ce la festivaluri online nu există. Să nu uităm că aceste festivaluri sunt fără concurs, fără juriu, fără premii, sunt doar organizate niște proiecții de filme. Sunt foarte binevenite, publicul nostru are nevoie, și a demonstrat aceasta la edițiile anterioare prin numărul mare de spectatori prezenți în sala de cinema. A demonstrat că noi avem nevoie de asemenea proiecții cinematografice”, spune Virgiliu Mărgineanu.

În programul festivalului sunt incluse filmele:

„25 ani de nevinovăție. Cazul lui Tomasz Komenda” (în regia lui Jan Holoubek, 116 min.), disponibil pe platformă în zilele de 19 și 20 noiembrie

„Domnul Jones” (în regia Agnieszkai Holland, 119 min.), disponibil pe platformă în ziua de 19 noiembrie exclusiv pentru publicul din Republica Moldova

„Cel mai rapid, cel mai puternic” (în regia lui Łukasz Palkowski, 110 min.), disponibil pe platformă în zilele de 17, 18 și 19 noiembrie

„Trupul” (în regia Małgorzata Szumowska, 90 min.), disponibil pe platformă în zilele de 18, 19 și 20 noiembrie

„Dumnezeii” (în regia lui Łukasz Palkowski, 115 min.), disponibil pe platformă în zilele de 17, 18 și 19 noiembrie

Organizatorul Festivalului de Film Polonez „CinePOLSKA” este Institutul Polonez din București în parteneriat cu platforma TIFF Unlimited.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău