CHIȘINĂU 581 | Sergius Ciocanu: „Orașul Chișinău. Începuturi, dezvoltare urbană, biserici”

  • 09 Martie 2018 12:55
0%
00:00:00
00:00:00

Sergius Ciocanu: „Ceea ce este cert, e că pe timpul lui Eustratie Dabija Voievod, între 1661 și 1666, localitatea Chișinău deja este menționată în calitate de localitate urbană. Și documentele spun, că pe timpul lui Dabija Voievod Chișinău devine târg nou, adică oraș nou”.

Orașul Chișinău devine localitate urbană prin concursul direct al domniei, care decide, pornind de la realitățile strategice, economice ale momentului, că aici, la Chișinău, trebuie să apară o localitate urbană și intervine, marcând în teren o piață comercială, delimitează loturi de pământ, invită coloniști, negustori, meșteșugari din alte locuri, oferindu-le scutiri de impozite, drepturi specifice, caracteristice unor localități urbane, asigurându-le protecție minimă contra pericolelor care marcau viața cotidiană a acelor timpuri.

În acest fel, fostul sat Chișinău devine oraș.

În documentele de secolului 18 se menționează foarte clar că orașul Chișinău a fost descălecat, adică fondat și organizat în cazul de față prin concursul domniei. Orașul s-a dezvoltat prin susținerea constantă oferită de autoritățile centrale ale Țării Moldovei, iar poziția geografică a acestei entități urbane, și din punct de vedere strategic și din punct de vedere economic, i-a asigurat prosperitatea și dăinuirea în timp.

Cu toate distrugerile provocate de multiplele războaie, epidemii și alte calamități, care au marcat viața acestei localități, Chișinăul nu doar că a supraviețuit, dar și s-a dezvoltat, mărindu-și suprafața și numărul locuitorilor. Astfel, spre finele secolului al 18-lea, începutul sec. al 19-lea, a devenit cea mai mare entitate urbană dintre Prut și Nistru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău