CHIȘINĂU 580 | Chișinăul interbelic. Realizările au fost mușamalizate

  • 04 Martie 2017 13:47
0%
00:00:00
00:00:00

”În perioada interbelică, în Chișinău s-au construit multe case de locuit foarte confortabile, apreciate de populație. La lecțiile de istorie a arhitecturii, în perioada sovietică, nouă ni se spunea că românii n-au proiectat nimic, numai niște case de locuit. Se denigra tendința omului de a căuta confortul, era considerată o tendință mic-burgheză, nu trebuia să vrei condiții bune pentru viață. Realizările din perioada interbelică au fost mușamalizate, minimizate, se spunea că nimic nu s-a făcut…”, a declarat Tamara Nesterov.

Școlile construite în Chișinău perioada românească au fost atât de bine proiectate că și până astăzi aceste clădiri sunt funcționale. Una din ele se află strada Muncești, la marginea Chișinăului. Guvernul românesc proiecta școli pentru populația de la periferia Chișinăul, pentru că în centru erau școli, dar populația de la periferie nu avea.

Clubul Ofițerilor, construit în perioada interbelică, a fost proiectat în spiritul funcționalismului european. În afară de stilistica neoclasicistă și cea neo românească care a continuat până prin anii 30, a fost o altă orientare - funcționalistă, în prim plan se punea organizarea economică și funcțională, confortabilă a încăperilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău