China - Piețele stradale din Wuhan, redeschise în umbra virusului

  • 16 Aprilie 2020 11:45
China - Piețele stradale din Wuhan, redeschise în umbra virusului

Piețele stradale din Wuhan s-au redeschis în ciuda unei reputații scandaloase, care a stârnit apeluri din străinătate pentru închiderea lor, la patru luni de la apariția COVID-19 în orașul din centrul Chinei, relatează joi AFP, preluat de Agerpres.

Epidemia, care a ucis peste 125.000 de oameni în întreaga lume, pare a fi în mare parte controlată în această țară după ce Wuhan și cei 11 milioane de locuitori ai săi s-au aflat în carantină în perioada 23 ianuarie - 8 aprilie.

Potrivit experților, noul coronavirus și-a făcut apariția la sfârșitul anului 2019 într-o piață din oraș, unde erau comercializate animale exotice vii. Virusul de origine animală ar fi suferit mutații, răspândindu-se la oameni.

Această piață, numită Huanan, a fost închisă la 1 ianuarie. Acum este ascunsă în spatele unui gard lung, albastru.

Semne ale îngrijorării persistente care domnește în Wuhan la o săptămână după suspendarea izolării, indicatoarele reamintesc interdicția privind vânzarea animalelor sălbatice și chiar a păsărilor de curte vii în piața Baishazhou, una dintre cele mai mari din oraș. În difuzoare, mesajele proclamă "victoria" țării împotriva coronavirusului.

"Să protejăm lumea"

Afacerile merg însă prost pentru comercianți, așa cum o demonstrează aleile goale din piață, ascunse sub un acoperiș din tablă pe sub care bate vântul.

"Anul acesta suntem blestemați, nu există nicio îndoială în acest sens", spune doamna Yang, vânzătoare de mirodenii. "Nu am văzut niciodată atât de puțini oameni", a adăugat ea.

Vânzătoarea, a cărei cifră de afaceri este în scădere cu o treime față de perioada anterioară carantinei, este nemulțumită de criticile conform cărora piețele în aer liber ar fi focare de boală. "Este o panică fără niciun motiv", a declarat ea pentru AFP.

Yang are sticle cu dezinfectant cu care își curăță taraba de mai multe ori pe zi, conform cerințelor din regulament.

În trei piețe din oraș, o echipă AFP a constatat că erau în continuare comercializate animale vii - țestoase, broaște, pește sau crustacee, dar nu și păsări de curte sau mamifere terestre.

În străinătate, existența acestor piețe suscită îngrijorări, în special în Australia, unde premierul Scott Morrison a declarat că redeschiderea lor este "de neînțeles".

"Trebuie să protejăm lumea de surse potențiale de epidemii cu acest tip de virus", a spus el la televizor săptămâna aceasta.

În Statele Unite, directorul prestigiosului Institut Național de Boli Infecțioase, Anthony Fauci, a declarat pentru Fox News că aceste piețe ar trebui închise "imediat".

"Prejudecăți"

La Beijing, cotidianul naționalist Global Times a sărit marți în apărarea piețelor stradale, denunțând "prejudecățile" occidentale și ideea "ridicolă" de a le închide.

Dacă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat statelor să interzică vânzarea animalelor sălbatice, nu a susținut în niciun fel închiderea piețelor, notează AFP.

În Wuhan, majoritatea comercianților intervievați de AFP au spus că nu au vândut niciodată animale sălbatice. Însă, în piața Tiansheng, doi vânzători au mărturisit că nu mai vând anumite specii de broaște și broaște țestoase în urma înăspririi reglementărilor.

Concurență

Unii consumatori susțin la rândul lor că rămân fideli piețelor stradale. "Produsele lor sunt mereu proaspete", a declarat doamna Chen, în vârstă de 40 de ani, adăugând că apreciază mărfurile "bune și ieftine". Criticile privind igiena precară "sunt pur și simplu greșite", a spus ea.

Cu toate acestea, chinezii mai tineri tind să favorizeze supermarketurile. Potrivit unui studiu publicat anul trecut de iiMedia, majoritatea consumatorilor preferă să își facă cumpărăturile din supermarketuri. "Există mai multe lucruri în supermarket", a explicat Jiang Yonghui, un tânăr de 20 de ani din Wuhan. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău