Charlie Hebdo nu a mai stârnit același entuziasm

  • 25 Februarie 2015 15:21
Charlie Hebdo nu a mai stârnit același entuziasm

 La șapte săptămâni după atacul sângeros împotriva redacției, săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, difuzat în 2,5 milioane de exemplare, a revenit miercuri în chioșcuri, fără a mai trezi același interes ca numărul editat de supraviețuitorii atentatului și vândut în 8 milioane de exemplare.'Vânzarea decurge normal, fără…

 La șapte săptămâni după atacul sângeros împotriva redacției, săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, difuzat în 2,5 milioane de exemplare, a revenit miercuri în chioșcuri, fără a mai trezi același interes ca numărul editat de supraviețuitorii atentatului și vândut în 8 milioane de exemplare.

'Vânzarea decurge normal, fără legătură cu numărul excepțional editat la o săptămână după atacul publicației de către doi jihadiști, soldat cu 12 morți', a declarat AFP un vânzător de ziare din gara Saint-Lazare, cea mai frecventată din capitala franceză. 'Într-o oră am vândut cam 20. Rândul trecut, cele 240 de exemplare pe care le-am primit s-au vândut într-o oră', a adăugat el.

Numărul 'supraviețuitorilor', realizat de membrii redacției care au scăpat din atentat, a fost tipărit în 8 milioane de exemplare, record istoric pentru presa franceză. Ediția de miercuri continuă totuși să se bucure de un elan de solidaritate. La gara Lille (nord), 'am primit circa 300 și am vândut până acum 150', spune o vânzătoare de ziare, adăugând că, înainte de atentat, primea 16 exemplare pe săptămână.

'Charlie Hebdo duce lupte pe multe fronturi. Laicitatea a fost mereu unul dintre ele, însă cu timpul a căpătat asemenea dimensiuni încât am fost puțin depășiți', afirmă Riss, noul conducător al publicației, care se reface încă după ce a fost rănit la umăr în atentat. 'Am vrea să ne păstrăm libertatea editorială...Am dori să fim considerați altfel decât un simbol. În caz contrar ne-am bloca și ziarul nu ar putea evolua', a adăugat el.

Temerile supraviețuitorilor atentatului comis de frații Kouachi au fost întărite de atacurile de la Copenhaga și de apelurile la omor lansate pe Twitter împotriva lui Zineb El Rhazoui, colaboratoare franco-marocană a săptămânalului, și a soțului acesteia, încheie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău