Cetățenii ruși care vor fi sancționați de R. Moldova: Mercenari Wagner, colonei și generali ruși, procurorul general al Rusiei, dar și garda de corp (neoficială) a lui Kadîrov (Revista presei)
-
11 Aprilie 2023 09:54
„Deciziile mari se iau de oameni în Piața Marii Adunări Naționale”, s-a adresat președinta Maia Sandu către cetățeni. Gazeta de Chișinău scrie despre îndemnul Maiei Sandu, de a convoca, Adunarea națională a cetățenilor. Aceasta a menționat că acum e momentul să ne unim și să devenim împreună parte a familiei europene.
NewsMaker scrie că Șefa statului Maia Sandu a comunicat cine se va ocupa de organizarea Adunării Naționale „Moldova Europeană”, planificată pentru 21 mai.
Toți cei care sprijină acest proiect de țară al Republicii Moldova – aderarea la UE – se vor implica, vor participa. Bineînțeles autoritățile, autoritățile publice centrale, autoritățile publice locale, a spus președinta. Aceasta a adăugat că imediat după ce a făcut anunțul, a primit câteva mesaje de la primari, care au spus că sunt încântați și vor pune umărul la organizarea evenimentului. Deci toată lumea care ține la Republica Moldova, la viitorul nostru și al copiilor noștri, va participa și la organizare dar și la adunare”, a declarat Maia Sandu.
ZDG scrie despre cetățenii ruși care vor fi sancționați de R. Moldova: Mercenari Wagner, colonei și generali ruși, procurorul general al Rusiei, dar și garda de corp (neoficială) a lui Kadîrov. Potrivit publicației, aceste persoane se regăsesc pe lista persoanelor sancționate de UE pentru încălcarea drepturilor omului, la care s-a aliniat R. Moldova. Autoritățile de la Chișinău vor impune sancțiuni inclusiv unor colonei și generali ruși responsabili pentru invazia Ucrainei. Măsurile restrictive prevăd interdicție de călătorie aplicabilă persoanelor fizice și înghețarea fondurilor care se aplică atât persoanelor fizice, cât și entităților. În plus, persoanelor și entităților din UE li se va interzice să pună direct sau indirect fonduri la dispoziția celor introduși în lista de sancțiuni.
Cei șapte magistrați de la CSJ, ale căror cereri de demisie au fost suspendate anterior de CSE, își încetează activitatea în calitate de judecători ai instanței, mai anunță ZDG. CSE a intervenit cu ajustări în dispoziția respectivă prin care a abrogat unele prevederi particulare, inclusiv cea referitoare la suspendarea efectelor juridice ale cererilor de demisie a judecătorilor CSJ, pe un termen de 30 de zile, anunță Guvernul.
Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că e posibil ca încercarea de blocare a activității CSJ, a demisiei judecătorilor să fie dirijată din afara sistemului judecătoresc sau „de către forțe din exterior”. Experții din mai multe organizații neguvernamentale, care urmăresc procesul de reformare a justiției și care au emis, la sfârșitul săptămânii trecute, o declarație privitor la situația din acest domeniu, consideră că CSE a procedat legal. Ceea ce lipsește, din punctul de vedere al experților, e „informația detaliată” privind „ tentativele de blocare a CSJ și CSM inclusiv „de către forțe din exterior” și „necesitatea prelungirii stării de urgență” în domeniu. Faptul că judecătorii CSJ s-au conformat dispoziției ar sugera că ei i-au înțeles rostul și nu-i contestă legalitatea, consideră Nicolae Negru. De altfel, deocamdată, nimeni dintre criticii acestei dispoziții a CSE nu s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a preîntâmpina pe viitor adoptarea unei asemenea soluții, conchide publicistul.