Cetățeni din unele regiuni ale R. Moldova, inclusiv din municipiul Chișinău, spun să au auzit mai multe bubuituri în această dimineață (Revista presei)

  • 24 Februarie 2022 09:17
Cetățeni din unele regiuni ale R. Moldova, inclusiv din municipiul Chișinău, spun să au auzit mai multe bubuituri în această dimineață (Revista presei)

Revista presei - 23.02.2022.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk. 

Între timp, cetățeni din unele regiuni ale R. Moldova – Bălți, Ocnița, Edineț, Orhei, inclusiv Chișinău, au postat mai multe mesaje pe rețelele de socializare în care spun să au auzit mai multe bubuituri în această dimineață și se întreabă ce se întâmplă și de unde vin sunetele, scrie Ziarul de Gardă.

Rânduri kilometrice la vama Palanca. Zeci de mașini așteaptă să intre în țară, titrează site-ul ProTV.

Putin nu se va opri acolo unde s-a oprit, Transnistria e la un pas! Fostul premier Ion Sturza vine cu pronosticuri mai puțin optimiste și spune că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu se va opri și va încerca să obțină cât mai multe teritorii, iar regiunea transnistreană devine un element extrem de periculos al acestui puzzle, notează IPN. Fostul premier a declarat la Jurnal TV că „rușii nu se vor opri în Ucraina sau vor încerca, cel puțin, să unească regiunile de sud. Este vorba despre acea Novorossia pe care Surkov a desenat-o și nu este ceva imaginar, ci înseamnă regiunile Harkov, Lugansk până la Odessa și e doar un pas până în Transnistria. Avem motive să ne îngrijorăm, dacă suntem cetățeni responsabili ai lumii civilizate. Acum suntem într-un nou război rece doar că de partea cealaltă a baricadei este un om irațional, pentru că Putin demult nu mai este un partener rațional.

Moscova accelerează procesul de acordare a cetățeniilor ruse în regiunea separatistă transnistreană, scrie pentru Veridica.ro jurnalistul Mădălin Necșuțu, după vizita la Chișinău, la mijlocul lui februarie, a emisarului de la Moscova Andrei Rudenko. Vizita vice-ministrului de externe în Republica Moldova ar fi trebuit să fie dedicată numeroaselor probleme de pe agenda bilaterală, cum ar fi furnizarea de gaze, embargoul Rusiei la produsele moldovenești, sau situația transportatorilor moldoveni în Rusia. În centrul atenției s-au aflat, însă, alte două chestiuni. Mai întâi, Rudenko a informat direct Chișinăul despre solicitările Moscovei privind de garanții de securitate din partea Statelor Unite și a NATO, blocarea accesului Ucrainei în NATO și retragerea forțelor Alianței din țările care au aderat după 1997. Apoi, la Tiraspol, pe 16 februarie, același Rudenko a anunțat că Moscova accelerează procesul de acordare a cetățeniei ruse în Transnistria. Rusia va face acest lucru sporind numărul de angajați din punctul consular mobil deschis de la MAE rus la Tiraspol care funcționează fără acordul autorităților moldovenești. Faptul că în prezent autoritățile de la Moscova caută să-și consolideze prezența juridică prin acordarea accelerată de pașapoarte în Transnistria ar trebui să pună în gardă Chișinăul, cu atât mai mult cu cât vorbim de o formulă folosită de Moscova inițial pentru a-și întări, apoi pentru a-și permanentiza prezența și în regiunile separatiste ale Georgiei și Ucrainei, regiuni în cazul cărora a făcut deja și următorul pas – recunoașterea independenței. Odată cu creșterea numărului de cetățeni ruși în astfel de enclave separatiste, cu atât mai mult Rusia va uzita motive legate de protejarea propriilor cetățeni. Conform legislației interne a Rusiei, armata rusă poate interveni chiar și peste hotare pentru a asigura protecția propriilor cetățeni, fapt care oferă, în accepțiunea Moscovei, baza legală pentru a interveni în astfel de mici regiuni separatiste, scrie Veridica.

 „Putin reface Imperiul rus, iar regiunea transnistreană va fi folosită pentru a provoca situații conflictuante”, atenționează expertul militar Ion Leahu, citat de portalul Zonadesecuritate. Recunoașterea presupusei independențe a regiunilor separatist Donețk și Lugansk de către președintele rus, Vladimir Putin, este doar un prim pas spre reconstituirea Imperiului rus. Lucru ce ar trebui să îngrijoreze Republica Moldova, pentru că ne vizează în mod direct, având o republică-fantomă în coastă, spune expertul în securitate Ion Leahu, fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control. Întrebat cum ne-ar putea afecta la modul practic aplicarea planului lui Putin, Ion Leahu crede că acest lucru se va întâmpla exact după scenariul celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. „Vladimir Putin va acționa la modul direct. Neapărat va acapara toate teritoriile limitrofe Mării Negre a Ucrainei și, evident, deja Republica Moldova – odată ce suntem la gurile Dunării. Va fi aplicat acest scenariu exact cum a procedat în cazul celor două regiuni separatiste – Donețk și Lugansk – mai ales că la noi deja există republica asta fantomă – transnistreană – care o va folosi pentru a provoca anumite situații conflictuale”.

„Pentru Republica Moldova – un stat mic și cu o voce puțin influentă în concertul internațional, unica cale de sporire a propriei reziliențe în fața revendicărilor imperialiste ale Moscovei, este detașarea cât mai categorică de fostul spațiu sovietic, în speță, de cea ce se numește „Lumea rusă”, scrie expertul Anatol Țăranu într-o analiză pentru IPN. Șansa Republicii Moldova constă în asumarea politică și cultural-ideologică a identității românești, care ne face străini spațiului pe care îl revendică „Rusia istorică”. Dar pentru a nu rata această șansă este nevoie de o elită politică națională capabilă s-o transpună în viață. În viitorul apropiat vom afla dacă în societatea moldovenească s-a constituit o asemenea elită politică”, scrie autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău