Cercetători australieni au dezvoltat un „scut solar” care ar putea preveni albirea coralilor

  • 28 Martie 2018 09:46
Cercetători australieni au dezvoltat un „scut solar” care ar putea preveni albirea coralilor

Un grup de cercetători a dezvoltat un „scut solar” ce ar putea preveni albirea care între 2016 și 2017 a afectat Marea Barieră de Corali din nord-estul Australiei, au informat marți surse științifice citate de EFE și AFP.

Este vorba de o peliculă biodegradabilă, de 50.000 de ori mai subțire decât un fir de păr ce conține carbonat de calciu, aceeași substanță expulzată de polipii de corali pentru a construi un schelet, notează Fundația Marii Bariere de Corali într-un comunicat.

Stratul „este proiectat pentru a se depune pe suprafața apei deasupra coralilor, în loc de a fi așezat direct asupra lor, pentru a le oferi un scut împotriva soarelui”, a informat Fundația, care a beneficiat de colaborarea Universității din Melbourne și Institutului Australian de Științe Marine.

Proiectul, finanțat de The Tiffany & Co. Foundation, se află în fază inițială și a fost testat la scară mică în experimente care au demonstrat că această peliculă reduce lumina soarelui în proporție de 30 la sută fără a afecta coralii.

„Cercetătorii au testat eficiența peliculei de grosimea unei molecule asupra a șapte specii de corali diferite, simulând condițiile în cazul de albire, în simulatorul marin al Institutului Australian de Științe Marin”, a declarat directoarea Fundației, Anna Marsden.

Proiectul a fost dezvoltat pentru a explora noi modalități de a reduce impactul albirii coralilor din Marea Barieră, cel mai mare sistem de recif de corali din lume.

„Este importat de remarcat că nu pretinde să fie o soluție care să se aplice asupra întregii suprafațe de 248.000 kilometri pătrați a Marii Bariere, pentru că nu ar putea fi practic. Pelicula este pentru a fi desfășurată în mod redus și local pentru a proteja ariile cu risc înalt”, a precizat Mardsen.

Albirea coralilor intervenită în perioada 2016 - 2017 a afectat aproximativ 1.500 de kilometri din Marea Barieră de Corali, două treimi din total.

Declarată Patrimoniul Mondial UNESCO și gazdă a 400 tipuri de corali, 1.500 de specii de pești și 4.000 varietăți de moluște, Marea Barieră de Corali a început să se degradeze în anii 1990, din cauza a impactului încălzirii globale și creșterii nivelului de aciditate al apelor ca urmare a prezenței dioxidului de carbon din atmosferă.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău