Cele mai multe transferuri ale moldovenilor de peste hotare sunt în euro și dolari, doar 5 la sută sunt în ruble rusești

  • 28 Ianuarie 2019 10:27
Cele mai multe transferuri ale moldovenilor de peste hotare sunt în euro și dolari, doar 5 la sută sunt în ruble rusești

În anul 2018, volumul transferurilor bănești nete din străinătate în R. Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit peste 1,266 miliarde de dolari, fiind cu 5,6% mai mult decât în anul precedent.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei, numai în luna decembrie în RM au fost transferați 96 de milioane de dolari. 42%  din transferuri au fost expediate din țările Uniunii Europene, volumul fiind în creștere, iar 25,6%  din țările CSI, în descreștere cu 7,6 p.p.

În structura valutară au predominat transferurile în euro - 51,2%, urmate de transferurile în dolari americani - 43% și transferurile în ruble rusești - 5,8%.

Potrivit datelor neoficiale, peste hotare muncesc circa 1 milion de cetățeni ai R. Moldova, notează Infotag. Transferurile bănești ale migranților constituie 20-25% din PIB.

BNM menționează că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale precum pensii, indemnizații, moșteniri, cadouri, donații și altele.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău