Cel mai mare furt de aur din toate timpurile

  • 08 Decembrie 2016 08:37
Cel mai mare furt de aur din toate timpurile

În 524 î.Hr., un grup de pirați s-a îmbarcat pentru Sifnos, o insulă grecească renumită pentru vastele sale mine de aur și argint. Minele din Sifnos erau fără precedent în lumea antică. Ele produceau atât de mult aur și argint, încât guvernul local putea ridica nenumărate monumente, avea posibilitatea să investească în noi lucrări publice și avea un sold substanțial la sfârșitul fiecărui an pentru a fi distribuit cetățenilor, scrie zerohedge.com

În momentul în care au venit pirații, aceștia au jefuit insula de 100 de talanți de aur, o sumă colosală la momentul respectiv. În lumea antică, un talant era o unitate de măsură echivalentă cu 26 de kilograme, sau aproximativ 836 uncii.

100 de talanți de aur ar valora ușor în ziua de astăzi aproximativ 100 de milioane de de dolari, fapt care face ca acest jaf antic să fie unul dintre cele mai mari hold-up-uri din istorie. 

Este uimitor faptul că au trecut mii de ani, iar același aur mai poate fi tranzacționat pe piețele financiare moderne. Există puține alte active pe planetă care au o astfel de lungă istorie în ce privește valoarea, durabilitatea și comercializarea.

Așa că este foarte clar că aurul își păstrează valoarea de-a lungul timpului, fie că vorbim despre decenii sau milenii. Acum, să fim corecți, nimeni dintre noi nu va trăi peste 2500 ani, deci în mod realist nu ar trebui să conteze dacă banii își vor menține valoarea până în anul 4500.

Dar aurul are o multime de alte beneficii. De exemplu, este un tip de asigurare.

În cazul în care există o problemă majoră cu moneda unei țări sau cu sistemul monetar – situații pe care le-am întânit în ultimii ani de la India la Islanda și de la Argentina la Zimbabwe - aurul își va menține valoarea și va supraviețui crizei monedei.

Deținând aur fizic în buzunar, omul se asugură practic de faptul că încă mai are ceva de valoare. Este o poliță de asigurare de care sperăm să nu fie nevoie. Dar dacă va fi cazul vreodată, vei fi foarte bucuros că o ai.

Un alt tip de poliță de asigurare este numerarul fizic, cash-ul.

Cei mai mulți oameni își păstrează marea parte a economiilor într-o bancă, și în condiții normale putem avea acces la aceste economii online, la ATM-uri și în liniile de achiziție cu cărți de debit.

Noi privim numerarul și soldul bancar ca fiind același lucru, adică un dolar într-un cont de economii este același lucru cu o bancnotă  de un dolar cu fața lui George Washington pe ea.

Ei bine, nu este același lucru. Acestea sunt de fapt două forme distincte de bani, se întâmplă doar să aibă o rată de schimb de 1 la 1 în zilele noastre.

Soldul bancar nu este nimic mai mult decât o intrare în contabilitate în marea carte a unei bănci. Este un punct de vedere tehnic - o sumă pe care banca ne-o datorează nouă, unii dintre milioanele de creditorii nesiguri.

Și dacă vor exista vreodată probleme majore la bancă, vom vedea cât de repede și lipsită de valoare poate fi această afirmație.

Gândiți-vă la ce s-a întâmplat în Cipru, în 2013. O întreagă națiune s-a trezit într-o dimineață și a aflat că guvernul a înghețat fiecare cont la fiecare bancă din țară. S-a dovedit faptul că întregul sistem financiar cipriot a fost aproape de colaps, iar guvernul a redus fondurile din bănci ale populației, în scopul de a proteja băncile.

La acel moment, soldurile bancare erau în mod fundamental lipsite de valoare. Nu conta câți bani ai avut în bancă... oricum nu puteai face nimic cu ei.

Dar oricine deținea numerar putea cumpăra încă alimente, combustibil și alte necesități până când criza s-a diminuat. Rata de schimb de 1:1 între numerar și soldurile bancare s-a rupt literalmente peste noapte. Într-o zi totul a fost normal. A doua zi, numerarul era mult mai valoros decât soldul bancar al cuiva.

Acesta este motivul pentru care este important să le deținem pe amândouă - aur și numerar.

Este foarte bine să rămâi optimist în speranța de mai bine. Și există o multitudine de motive pentru a fi optimiști. Dar, cu insolvențe bancare în creștere - în special în Europa - și un nivel al datoriei SUA ce se apropie de de 20 trilioane de dolari, are sens să pariezi tot ceea ce ai lucrat vreodată pe speranță și optimism?

Noi ne asigurăm față de tot felul de riscuri. Avem asigurare de incendiu în cazul în care casele noastre iau foc. Avem asigurare de viață în cazul în care plecăm de aici mai devreme.

Aceste riscuri pot fi extrem de scăzute. Dar sunt destul de importante pentru ca noi că cheltuim bani pentru a ne proteja împotriva lor.

Riscurile sistemice despre care vorbim pot fi, de asemenea, scăzute. Deși am putea spune în egală măsură că riscurile sunt mult mai mari decât ne dăm seama... Dar impactul lor este extraordinar.

Totuși, spre deosebire de asigurarea convențională, aceste polițe, adică numerarul și aurul, nu costă nimic.

Prețul aurului poate varia de la o zi la alta, dar pe termen lung metalul își are valoarea sa. Și este un material pe care îl vei putea vinde, la nivel mondial, într-o clipă.

Același lucru și cu numerarul. Cu rate ale dobânzilor la minime istorice și randamente de 0,1%, nu există practic nici un cost de oportunitate în deținerea banilor fizici față de păstrarea economiilor la bancă. Acestea sunt soluții imediate, cu costuri minime - aproape de zero - care oferă asigurare testată în timp în fața unor riscuri evidente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău