CEDO: Divulgarea convorbirilor telefonice este ingerință în viața privată

  • 29 Martie 2017 15:46
CEDO: Divulgarea convorbirilor telefonice este ingerință în viața privată

Divulgarea, fără acordul persoanei, a datelor cu caracter personal referitoare la serviciile de telefonie fixă furnizate și utilizarea acestora împotriva sa în procedura civilă constituie o ingerință în dreptul la viață privată și corespondență. Este concluzia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), în cazul unei adresări din partea unei persoane de naționalitate rusă, care locuiește în Chișinău.

La baza cererii a fost un litigiu succesoral aparut între reclamant și mama sa. Potrivit reclamantului, compania Moldtelecom i-a transmis mamei sale și avocatului acesteia mai multe descifrări ale convorbirilor sale telefonice lunare, scrie BIZLAW. Descifrările au fost acordate pe perioada septembrie 2001-februarie 2002 și conțineau numere apelate, data, ora, durata și costul apelurilor efectuate de către reclamant. Mama reclamantului a utilizat descifrările telefonice ca probe în cadrul litigiului, pentru ca instanța să respingă cererea reclamantului privind scutirea de la plata taxelor judiciare.

Reclamantul a atacat în instanță compania Moldtelecom, invocând că a avut de suferit în urma divulgării descifrărilor convorbirilor, fiindu-i încălcat dreptul la viață privată. Judectoria Buiucani a respins cererea reclamantului. La fel și Curtea de Apel. Reclamantul a depus recurs și Curtea Supremă de Justiție a respins acțiunea, precizând că în conformitate cu articolul 15 din Legea cu privire la avocatură (în vigoare la perioada de referință), avocatul mamei sale a fost îndreptățit să solicite informațiile în cauză de la compania Moldtelecom.

În fața CtEDO, reclamantul s-a plâns că divulgarea descifrărilor telefonice a constituit o încălcare a dreptului său la respectarea vieții sale private și a corespondenței. În acest caz, Curtea a considerat că divulgarea, fără acordul reclamantului, a datelor cu caracter personal referitoare la serviciile de telefonie fixă furnizate și utilizarea acestora împotriva sa în procedura civilă a constituit fără dubii o ingerință în dreptul reclamantului la respectarea vieții sale private și a corespondenței, în sensul articolului 8 din Convenție.

Reclamantul a pretins 51.000 de euro, drept prejudiciu material. Acesta a precizat că suma corespunde cotei sale dintr-o clădire care a făcut obiectul unor litigii imobiliare între el și mama sa, și a pretins că a pierdut dreptul de proprietate asupra bunului la încheierea procedurii în care descifrările telefonice au fost folosite ca mijloace de probă.

La fel, a solicitat 5.000 de euro, drept prejudiciu moral. Curtea nu a identificat nicio legătură de cauzalitate între încălcarea articolului 8 din Convenție și prejudiciul material pretins și a respins pretenția dată. Cu toate acestea, a considerat că este necesar să se acorde reclamantului 3.000 de euro pentru prejudiciul moral și 2.000 de euro – costuri și cheltuieli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău