CEC a atenționat formațiunile politice privind respectarea modului de gestiune financiară în campania electorală

  • 28 Septembrie 2022 10:40
CEC a atenționat formațiunile politice privind respectarea modului de gestiune financiară în campania electorală

Comisia Electorală Centrală (CEC) a atenționat mai multe formațiuni politice privind respectarea modului de gestiune financiară în campania electorală din cadrul alegerilor locale noi din 16 octombrie curent, transmite MOLDPRES.

CEC a luat act de rapoartele și informațiile privind finanțarea campaniei electorale pentru perioadele 12–16 septembrie și 17–23 septembrie, prezentate de către concurenții electorali. Astfel, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Platformei Demnitate și Adevăr și Partidului Schimbării au fost atenționați asupra respectării prevederilor legale cu privire la informarea despre deschiderea sau nedeschiderea contului și/sau informarea despre inexistența tranzacțiilor financiare.

Totodată, pentru încălcarea modului de susținere financiară în campanie electorală prin pregătirea materialelor promoționale și începerea campaniei înainte de termen, CEC a sancționat, sub formă de avertisment, Platforma Demnitate și Adevăr. De asemenea, formațiunea a fost obligată să prezinte, până astăzi, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 17–23 septembrie sau informația privind nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral” și desfășurarea activităților de campanie ce nu implică cheltuieli financiare.

Conform CEC, toți concurenții electorali au obligația legală de a informa Comisia despre deschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”, în termen trei zile după înregistrarea în cursa electorală. Concurentul electoral care nu-și deschide un cont la bancă cu mențiunea „Fond electoral” informează despre aceasta Comisia Electorală Centrală și desfășoară doar activități de campanie sau promovare electorală ce nu implică cheltuieli financiare.

În total, șase concurenți electorali au fost înregistrați pentru alegerile locale noi pentru funcția de primar. Pe 16 octombrie vor avea loc alegeri locale noi în trei localități din țară - satul Sălcuța (raionul Căușeni), comunele Ialpujeni (Cimișlia) și Braniște (Râșcani).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău