Ce vor comuniștii cu marșul anti-european? (Timpul)

  • 22 Noiembrie 2013 10:05
Ce vor comuniștii cu marșul anti-european? (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 22 NOIEMBRIE

Timpul informează că sistemul energetic al Republicii Moldova a fost interconectat cu cel din România. Transelectrica a finalizat lucrările la linia aeriană (LEA) de interconexiune a sistemelor energetice între Republica Moldova și România pe segmentul Fălciu-Gotesti, se arată într-un comunicat al companiei.

Ce vor comuniștii cu marșul anti-european? – o întrebare la care încearcă să răspundă George Damian în Timpul. Autorul crede că nici măcar șefilor comuniști nu le este foarte limpede ce vor să facă prin manifestația anti-europeană pusă la cale cu surle și trâmbițe. Publicistul amintește că Voronin și gruparea din jurul său s-au înțeles destul de bine cu oficialii europeni și câtă vreme s-au aflat la putere nu s-au manifestat foarte convins împotriva Europei. Potrivit autorului, acțiunea anunțată de comuniști ține de politică internă și este un antrenament pentru alegeri.

În Jurnal de Chișinău, sociologul Lilian Negură analizează cauzele diminuării popularității integrării europene și argumentele din societate care o susțin. Aceste argumente pot fi grupate în două mari categorii – de natură conservatoare și cele stângiste. Care trebuie să fie răspunsul adepților integrării europene la aceste argumente? În opinia autorului, societatea moldovenească are nevoie mai degrabă de o dezbatere reală a acestor idei, așa încât să înțelegem mai bine avantajele acestui proces integraționist.

Jurnal de Chișinău scrie că 12 mii de oameni, din 12 localități situate pe malul Prutului, așteaptă de ani buni să fie aprovizionați cu apă potabilă. Deși construcția unei stații de tratare a apei din Mănoilești este pe ultima sută de metri, primarii localităților mai au nevoie de 7 milioane de lei, deoarece pensionarii nu vor putea achita cinci mii de lei pentru a-și conecta gospodăria la apeduct.

Ion Preașca remarcă în Adevărul că o serie de proiecte de legi importante pentru sectorul agrar sunt pe agenda actualei sesiuni parlamentare. Este vorba de reducerea cotei TVA de la 20% la 8%, scutirea de TVA la importul de echipamente agricole, acordarea unor facilități pentru irigare și dreptul de a importa produse petroliere oferit marilor producători agricoli. Pe de altă parte, experții denunță politica fiscală incoerentă în acest domeniu și critică schimbarea prea frecventă a legislației fiscale. Cota TVA în agricultură s-a modificat de 7 ori în 6 ani, subliniază Adevărul.

Același cotidian publică istoria unui moldovean care-i învață chimia pe americani. Tudor Spătaru (62 de ani) predă de șapte ani chimia la Universitatea Columbia din New York. Cercetătorul a ajuns în Statele Unite la 54 de ani și a dovedit că poți lua viața de la capăt la orice vârstă.

Agronomul care ține un muzeu de istorie, alt subiect din Adevărul. Un bărbat pasionat de istorie din Cucuruzeni, Orhei a adunat peste 6.000 de lucruri vechi, din diferite perioade și domenii, și le-a așezat într-un muzeu numit „Ion Budulai“, după cum îl poreclesc consătenii. El a adunat exponatele de pe internet, chiar și de la gonii, de la vecini sau din alte sate. Îi calcă pragul atât localnicii, cât și turiști străini, dar mai ales copiii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău