Ce urmează după decizia CC privind decretul prezidențial de desemnare a candidatului la funcția de premier. Expert: Mai degrabă vom asista la învestirea Guvernului lui Igor Grosu
-
23 Martie 2021 13:26
Premierul desemnat, Igor Grosu, are timp până pe 31 martie să vină în Parlament să-și prezinte echipa și programul de guvernare, opinează experții constituționaliști. În timp ce majoritatea parlamentară insistă pe propriul candidat, analiștii politici consideră că acest guvern are mari șanse să fie votat.
După ce decretul președintei Maia Sandu de desemnare a premierului a fost lăsat în vigoare de Curtea Constituțională, Igor Grosu are la dispoziție 15 zile din data desemnării ca să meargă în Parlament și să-și prezinte echipa și programul de guvernare. În Legislativ sunt doar două scenarii posibile, consideră expertul constituționalist, unul dintre autorii Legii Supreme, Alexandru Arsene.
„Dacă Parlamentul acordă vot de încredere, președintele Republicii Moldova numește Guvernul prin decret, miniștrii depun jurământul și din acel moment, Guvernul este plenipotențiar. Sau a doua variantă: Parlamentul nu acordă vot de încredere. În acest caz, președintele Republicii Moldova, după aceste două respingeri de solicitări de investire a Guvernului, consultă fracțiunile în mod obligatoriu, dar le consultă la obiect, pentru a stabili care a fost motivul de ce Parlamentul nu a acordat vot de încredere a doua oară. Dacă obiecțiile sunt subiective, emite decret de dizolvare a Parlamentului. Nu e o consultare pentru a face mofturile cuiva. Decretul de dizolvare se transmite CC, iar CC constată doar circumstanțele care au servit ca temei pentru dizolvarea Parlamentului. Și dacă constată că aceste temeiuri sunt obiective, declară decretul constituțional, Parlamentul e dizolvat și se organizează noi alegeri. Dacă CC constată, ipotetic, că temeiurile sunt neconstituționale, atunci anulează decretul și toată procedura se reia de la început”.
În condițiile actuale, Guvernul Grosu are toate șansele să fie votat, crede comentatorul politic Veaceslav Berbeca.
„Mai degrabă vom asista la învestirea Guvernului lui Igor Grosu, pentru că toate partidele din parlament au declarat cu diferite ocazii că suntem într-o situație excepțională, ne confruntăm cu probleme sociale, economice, avem pandemie, trebuie să deblocăm asistența financiară. Cred că partidele din Parlament vor vota pentru Igor Grosu”.
Curtea Constituțională a recunoscut constituționalitatea decretului Maiei Sandu de a-l desemna la funcția de premier pe liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu. Desemnarea acestuia a survenit după ce candidatul majorității parlamentare PSRM-Șor, Mariana Durleșteanu și-a anunțat retragerea.