Ce se știe despre elicopterul distrus pe un aerodrom din Tiraspol? (Revista presei)

  • 19 Martie 09:53
Ce se știe despre elicopterul distrus pe un aerodrom din Tiraspol? (Revista presei)

Ce se știe despre elicopterul distrus pe un aerodrom din Tiraspol. Cine l-a distrus și de ce? Dacă era la sol de mulți ani, de ce ardea de parcă avea rezervoarele pline? Folosind date publice, Europa Liberă încearcă să găsească unele răspunsuri. Anunțând incidentul, Tiraspolul a declarat că elicopterul ar fi fost atacat de o dronă kamikaze (sinucigașă) care, potrivit așa-numitului Minister al Securității de Stat (MGB) transnistrean, zbura din direcția unui pod în formă de trifoi. Acest pod se află la 5-6 kilometri de cel mai apropiat punct de trecere a secțiunii transnistrene a frontierei Republicii Moldova cu Ucraina, iar dronele FPV folosite de ucraineni în război au o distanța medie de 12-15 km, a explicat Europei Libere un militar ucrainean activ. Nici Chișinăul, nici Kievul nu au confirmat vreun atac militar asupra regiunii transnistrene. „Tehnica militară din imagini nu funcționează de câțiva ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău în ziua incidentului. Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, spune că a analizat imaginile de satelit și ajuns la concluzia că „acest elicopter nu s-a mișcat din loc din 2003”. Dacă ardea atât de tare, avea rezervoarele pline? „De ce ar avea rezervoarele pline, dacă a stat parcat de mulți ani?” este o altă întrebare evidentă. Răspunsul poate fi că au ars resturile de combustibil din interiorul elicopterului și alte consumabile: lichid hidraulic, uleiuri, lubrifianți etc. Analiștii militari cred că aceste acțiuni ar face parte din eforturile mai largi ale Kremlinului de a destabiliza R. Moldova.

Incidentul cu o dronă care a lovit un elicopter la o unitate militară din regiunea transnistreană pare să fie o încercare a Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova, potrivit unei analize realizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citată de Zugo.md. Informațiile provenite din Transnistria indică faptul că drona ar fi decolat din regiunea Odesei. Până în prezent, nici Moscova, nici Tiraspolul nu au acuzat forțele ucrainene că ar fi responsabile pentru acest atac. Biroul politic de reintegrare a subliniat că elicopterul lovit nu a fost utilizat de mai mulți ani și că scopul atacului a fost să răspândească frica în regiune, sugerând că drona face parte dintr-o operațiune adversară, fără să indice direct Transnistria sau forțele proruse în acest incident. Purtătorul de cuvânt al Directoratului Principal de Informații din cadrul Ministerului Apărării ucrainean (GUR), Andrei Iusov, a descris incidentul drept o provocare lansată de Rusia. Centrul Ucrainean pentru Combaterea Dezinformării a acuzat de asemenea Rusia că a orchestrat atacul cu dronă pentru a manipula spațiul informațional.

Care sunt șansele ca Moldova să devină stat membru al UE? – un subiect pe care îl găsit pe Moldova.org. Moldova încearcă să scape de controlul Moscovei și să se apropie de Uniunea Europeană. Dar timpul trece, iar acest an va arăta dacă este posibil, pentru că eforturile Moscovei de a menține controlul în Moldova sunt încă foarte evidente. Teritoriul controlat de Rusia, Transnistria, împiedică țara să avanseze. Propaganda rusă și atacurile cibernetice continuă, iar politicienii prietenoși cu Rusia câștigă în popularitate. În acest context, există posibilitatea ca Moldova să ajungă în Uniunea Europeană? Mulți localnici sunt plini de speranță. Pentru unii, UE oferă siguranță, ceva de care moldovenii, trăind aproape de războiul din Ucraina, au foarte mare nevoie. Dar nu toți cred că UE este singura cale pentru Moldova.

Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă,  liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a vorbit despre procesul de consolidare a forțelor politice extra-parlamentare cu viziuni pro-europene, în contextul în care s-a anunțat crearea unui bloc electoral format din Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbări, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare și mai mulți reprezentanți ai societății civile. El a vorbit despre cum se consolidează forțele de dreapta, care sunt scenariile posibile după alegerile prezidențiale și cele parlamentare și despre cum se configurează în prezent clasa politică în R. Moldova. „Fie la guvernare în Republica Moldova, peste un an jumătate, vin forțele pro-Kremlin, fie va fi o guvernare hibridă. Și nici unul, nici al doilea scenariu nu este bun”, atenționează liderul Platformei DA.

Jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova au aflat că generalul-locotenent Igor Konașenkov, vocea oficială a Ministerului Apărării din Federația Rusă, a ascuns ani la rând în declarațiile lui de avere că deținea un apartament la Chișinău, orașul său natal. „În coloana țara de localizare se indică statul în care se află proprietatea”, explică Ministerul Apărării al Rusiei pe pagina oficială. Deși locuința se afla la peste o mie de kilometri de Moscova, purtătorul de cuvânt al armatei ruse a declarat la rubrica „țara de localizare”: Rusia, în loc de Republica Moldova. Până să obțină cheile de la ușa apartamentului din sectorul Botanica, în el au locuit mama sa, originară din Federația Rusă, și tatăl său vitreg, un ucrainean născut într-o localitate de lângă Kiev, atacată de ruși încă din primele zile de invazie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău