Ce înseamnă regimul liberalizat de vize pentru oamenii de rând?

  • 15 Martie 2014 10:12
Ce înseamnă regimul liberalizat de vize pentru oamenii de rând?

Ce înseamnă regimul liberalizat de vize ? Dincolo de noțiuni complexe și neaccesibile omului de rând ? Ce înseamnă că, cel mai probabil din vară, vom putea circula liber odată la jumătate de an pentru un termen de trei luni, în țările din Europa ?

Fiecare interpretează orice pornind de la propria situație, de aceea pentru mine personal, dar și pentru mulți alți copii din țară care-și au părinții plecați departe, ori pentru părinții ai căror copii sunt în străinătate, înseamnă o șansă de a ne vedea mai des apropiații, oamenii dragi, pe care, pe lângă faptul că îi vedem pe internet, mai vrem să îi și îmbrățișăm ori să petrecem împreună o sărbătoare.

În acest sens anularea regimului de vize înseamnă evitarea cozilor de la ambasade și a celor de la instituțiile din țară unde mergem de obicei să obținem anumite acte pentru eventualele plecări peste hotare. Înseamnă mai puțini bani cheltuiți în aceste scopuri, înseamnă o posibilitate mai puțin de a te ciocni de birocrația din țară.

Anularea regimului de vize înseamnă și o șansă în plus de promovare a culturii noastre națioanale peste hotare. Am auzit deseori istorii când elevi, studenți nu au putu să ne reprezinte țara la anumite concursuri internaționale, din cauza erorilor sau întârzierilor în procesul de obținere a vizelor. Meșterilor populari, oamenilor de artă, de cultură, le va fi acum mai ușor să participle cu lucrările lor la diferite expoziții culturale internaționale. E o oportunitate subestimată.

Anularea regimului de vize înseamnă călătorii mult mai accesibile. Dacă înainte trebuia să îți programezi minuțios orice plecare peste hotare, trebuia să aduni un pachet de acte pentru obținere vizelor, să te programezi la ambasade și uneori să pierzi câteva zile până să obții viza pentru țara dorită. Acum va fi mai simplu ca niciodată. Tot de ce vei avea nevoie e un pașaport biometric și setea de călătorie. Acum țările, pe care ne-am dorit să le vizităm, par mult mai aproape. Poate o să ne creăm și noi, basarabenii o cultură a călătoriilor, să facem din asta un obicei frumos atât de răspândit în străinătate. Pentru că nimic nu te inspiră mai mult decât vizitarea unei noi țări.

Regimul liberalizat de vize înseamnă o șansă de a fi mai aproape de Europa și poate mai liberi, într-un fel. Să nu ne mai simțim izolați într-o țărișoară mică, ruptă, parcă de restul lumii. Acum știm că această mică țărișoară a făcut un mare pas înainte și acesta e abia începutul.
  
Anastasia Popescu
Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău