Ce despăgubiri a achitat R.Moldova în anul 2018 ca urmare a deciziilor luate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

  • 05 Aprilie 2019 17:20
Ce despăgubiri a achitat R.Moldova în anul 2018 ca urmare a deciziilor luate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a pronunțat, pe pacursul anului trecut, 33 hotărâri și 34 decizii de inadmisibilitate/radiere de pe rol, în creștere comparativ cu numărul celor din anul 2017 (16 hotărâri și 13 decizii), precizează raportul publicat de agentul guvernamental. Ca rezultat, sumă totală a despăgubirlor achitate de guvernul R. Moldova a alcătuit mai mult de 5,4 milioane de lei.

Potrivit raportului publicat pe pagina web oficială – agent.gov.md, din numărul total, 6 hotărâri au fost pronunțate în privința Republicii Moldova și a Federației Ruse, fiind constatată încălcarea drepturilor cetățenilor locuitori ai raioanelor din stânga Nistrului, privind interzicerea tratamentului inuman, degradant și a torturii, dreptul la libertate și siguranță, protecția proprietății, precum și dreptul la instruire.

Analiza hotărârilor CtEDO pronunțate în cauzele împotriva Republicii Moldova în anul 2018 relevă încălcarea mai frecventă a următoarelor articole din Convenție: articolul 3 – condiții inumane, tratament inuman și degradant în timpul detenției; articolul 5 – dreptul la libertate și la siguranță; articolul 6 – dreptul la un proces echitabil; articolul 13 – dreptul la un remediu efectiv.

Comparativ cu anii precedenți, în perioada anului 2018 s-au înregistrat progrese privind măsurile întreprinse în vederea asigurării executării hotărârilor CtEDO, achitării în termen a sumelor, sporirii gradului de implicare a autorităților relevante în procesul de executare, precum și a modificării cadrului normativ în vederea umanizării politicii penale, se menționează în raportul agentului guvernamental. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău