Ce caută Patriarhul Kirill la Chișinău, pe fundalul evenimentelor din Ucraina (Revista Presei)

  • 13 Octombrie 2018 17:40
Ce caută Patriarhul Kirill la Chișinău, pe fundalul evenimentelor din Ucraina (Revista Presei)

„Patriarhul Kirill vine la Chișinău să-și lingă rănile produse de ucraineni? – un subiect comentat de editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național. Potrivit autorului, în contextul evenimentelor cruciale din Ucraina, vizita Patriarhului Kirill în Republica Moldova arată, la prima vedere, ca una de consolare, de lingere a rănilor, de re-marcare a teritoriului.

Totodată, observă publicistul, pe fundalul evenimentelor din Ucraina se vede mai bine și micimea politicienilor noștri, forfota lor sterilă. Un răspuns pe potriva celui ucrainean la vizita lui Kirill ar fi fixarea în Constituție a „limbii române” și a „integrării europene”. Dar Plahotniuc agreează doar ultima sintagmă și respinge condițiile legitime, logice, pe care le pun Ghimpu și Deliu: ca deputații PD să voteze și pentru prima. Refuzul lui Plahotniuc înseamnă că el este de fapt și împotriva limbii române, și împotriva integrării europene, că „inițiativa” sa nu e decât un joc politic, electoral, pentru consum intern și extern. El și partidul său ratează astfel momentul de a scrie istoria”, opinează Nicolae Negru într-un editorial din Ziarul Național.

Portalul Unimedia reține comentariul lui Dorin Chirtoacă, despre introducerea în Constituție a sintagmei „integrare europeană”: „Ceea ce faceți este o farsă și cu tentă electorală, pe deasupra”, a scris el pe pagina sa de Facebook. Fostul primar l-a întrebat pe președintele Parlamentului dacă „noi mai avem Constituție” și ce se respectă din ea, subliniind că ceea ce fac este o farsă electorală.

Vladimir Socor: Politica externă a Republicii Moldova este cea a unui stat capturat, titrează Adevărul, care preia o declarație a expertului în cadrul unei dezbateri organizate la Bucureşti de către Fundaţia Universitară a Mării Negre. Vladimir Socor a calificat politica externă a Moldovei ca fiind a unui stat capturat, pusă în slujba celui care controlează acest stat, transmite IPN. Există o discrepanţă între conceptul de parcurs european, integrare europeană şi realităţile din Republica Moldova, menţionează analistul politic occidental Vladimir Socor. Totodată, el a atras atenția cănegocierea unui statut special pentru Transnistria ar „ipoteca” viitorul Republicii Moldova, ar bloca permanent atât opţiunea unionistă, cât şi opţiunea europeană. Statutul special implică egalitate de drepturi între Chişinău şi Tiraspol. După Transnistria, s-ar declanşa o reacţie în lanţ, atenționează analistul. Şi Găgăuzia ar solicita statut special, după aceea şi raionul majoritar bulgar Taraclia, apoi şi oraşul predominat rusofon Bălţi. Nu ar fi o federalizare bilaterală Chişinău-Tiraspol, ci o cantonalizare, deci fărâmiţare, a teritoriului şi dezorganizarea statului”, a conchis Vladimir Socor.

Portalul economic Mold-steet.com explică „Cum bancherii, justiția și politicienii au contribuit la furtul miliardului”. Până în prezent au fost recuperați doar a circa 420 milioane de lei din suma sustrasă din sistemul financiar-bancar. Această cifră nu include însă şi cele 1,22 miliarde lei, mijloace returnate benevol sau recuperate în urma activităţii administratorilor impuși de BNM, la cele trei bănci aflate în procedură de lichidare (Unibank, Banca Socială și Banca de Economii), scrie Mold-street. Aceste cifre au fost anunţate de directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, în cadrul audierilor parlamentare a organelor abilitate pentru recuperarea activelor fraudate din sistemul bancar. Bogdan Zumbreanu a precizat că 90% din beneficiarii efectivi ai activelor fraudate din sistemul bancar au fost identificați. Acesta a refuzat însă să dea nume de companii sau persoane, inclusiv politicieni, care ar fi contribuit sau beneficiat de pe urma fraudei, atunci când deputaţii au solicitat informaţii mai detaliate.

Gazul care ne ucide: Haosul în gestionarea fondului locativ împiedică prevenirea altor explozii ale buteliilor morţii, titrează Timpul. Publicația reține că în prezent suntem într-un blocaj legislativ cu privire la reorganizarea fondului locativ, iar autoritățile au dreptul să verifice doar 30% din blocurile din Chișinău. Restul 70% din blocuri nu au un statut juridic, dar apartamentele de acolo sunt private.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
31 °C
cer senin
Umiditate:43 %
Vint:4,6 m/s
Fri
24 °C
Sat
24 °C
Sun
24 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 20 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3960 0.0050
USD 18.2002 0.0004
RON 4.3136 -0.0022
UAH 0.6902 0.0004
RUB 0.2844 0.0012
Arhivă Radio Chișinău