Ce caută Patriarhul Kirill la Chișinău, pe fundalul evenimentelor din Ucraina (Revista Presei)
-
13 Octombrie 2018 17:40
„Patriarhul Kirill vine la Chișinău să-și lingă rănile produse de ucraineni? – un subiect comentat de editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național. Potrivit autorului, în contextul evenimentelor cruciale din Ucraina, vizita Patriarhului Kirill în Republica Moldova arată, la prima vedere, ca una de consolare, de lingere a rănilor, de re-marcare a teritoriului.
Totodată, observă publicistul, pe fundalul evenimentelor din Ucraina se vede mai bine și micimea politicienilor noștri, forfota lor sterilă. Un răspuns pe potriva celui ucrainean la vizita lui Kirill ar fi fixarea în Constituție a „limbii române” și a „integrării europene”. Dar Plahotniuc agreează doar ultima sintagmă și respinge condițiile legitime, logice, pe care le pun Ghimpu și Deliu: ca deputații PD să voteze și pentru prima. Refuzul lui Plahotniuc înseamnă că el este de fapt și împotriva limbii române, și împotriva integrării europene, că „inițiativa” sa nu e decât un joc politic, electoral, pentru consum intern și extern. El și partidul său ratează astfel momentul de a scrie istoria”, opinează Nicolae Negru într-un editorial din Ziarul Național.
Portalul Unimedia reține comentariul lui Dorin Chirtoacă, despre introducerea în Constituție a sintagmei „integrare europeană”: „Ceea ce faceți este o farsă și cu tentă electorală, pe deasupra”, a scris el pe pagina sa de Facebook. Fostul primar l-a întrebat pe președintele Parlamentului dacă „noi mai avem Constituție” și ce se respectă din ea, subliniind că ceea ce fac este o farsă electorală.
Vladimir Socor: Politica externă a Republicii Moldova este cea a unui stat capturat, titrează Adevărul, care preia o declarație a expertului în cadrul unei dezbateri organizate la București de către Fundația Universitară a Mării Negre. Vladimir Socor a calificat politica externă a Moldovei ca fiind a unui stat capturat, pusă în slujba celui care controlează acest stat, transmite IPN. Există o discrepanță între conceptul de parcurs european, integrare europeană și realitățile din Republica Moldova, menționează analistul politic occidental Vladimir Socor. Totodată, el a atras atenția cănegocierea unui statut special pentru Transnistria ar „ipoteca” viitorul Republicii Moldova, ar bloca permanent atât opțiunea unionistă, cât și opțiunea europeană. Statutul special implică egalitate de drepturi între Chișinău și Tiraspol. După Transnistria, s-ar declanșa o reacție în lanț, atenționează analistul. Și Găgăuzia ar solicita statut special, după aceea și raionul majoritar bulgar Taraclia, apoi și orașul predominat rusofon Bălți. Nu ar fi o federalizare bilaterală Chișinău-Tiraspol, ci o cantonalizare, deci fărâmițare, a teritoriului și dezorganizarea statului”, a conchis Vladimir Socor.
Portalul economic Mold-steet.com explică „Cum bancherii, justiția și politicienii au contribuit la furtul miliardului”. Până în prezent au fost recuperați doar a circa 420 milioane de lei din suma sustrasă din sistemul financiar-bancar. Această cifră nu include însă și cele 1,22 miliarde lei, mijloace returnate benevol sau recuperate în urma activității administratorilor impuși de BNM, la cele trei bănci aflate în procedură de lichidare (Unibank, Banca Socială și Banca de Economii), scrie Mold-street. Aceste cifre au fost anunțate de directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, în cadrul audierilor parlamentare a organelor abilitate pentru recuperarea activelor fraudate din sistemul bancar. Bogdan Zumbreanu a precizat că 90% din beneficiarii efectivi ai activelor fraudate din sistemul bancar au fost identificați. Acesta a refuzat însă să dea nume de companii sau persoane, inclusiv politicieni, care ar fi contribuit sau beneficiat de pe urma fraudei, atunci când deputații au solicitat informații mai detaliate.
Gazul care ne ucide: Haosul în gestionarea fondului locativ împiedică prevenirea altor explozii ale buteliilor morții, titrează Timpul. Publicația reține că în prezent suntem într-un blocaj legislativ cu privire la reorganizarea fondului locativ, iar autoritățile au dreptul să verifice doar 30% din blocurile din Chișinău. Restul 70% din blocuri nu au un statut juridic, dar apartamentele de acolo sunt private.