Cartea – ca obiect de artă, într-o expoziție la Biblioteca Națională
-
27 Septembrie 2020 10:24
Expoziția „Dincolo de carte”, inaugurată la Biblioteca Națională are ca sursă de inspirație cartea și o prezintă ca obiect de artă, a menționat Veronica Cosovan, șefa secției „Carte veche și rară”. Expoziția a fost inaugurată la 25 septembrie, în cadrul lansării celei de-a 5 ediții a „Nocturnei Bibliotecilor”, care s-a desfășurat la Biblioteca Națională în perioada 25-26 septembrie.
Expoziția “Dincolo de carte” a propus atenției vizitatorilor compoziții realizate din cărți, file, coperte și alte obiecte, în tehnică book-folding, care-și are originile în origami. Tehnica book-folding este destul de răspândită în America, unde se realizează sculpturi la nivel de capodopere, de asemenea în România mai mulți artiști practică această tehnică, a mai menționat Veronica Cosovan, pentru Radio Chișinău.
Lucrările au fost realizate de colaboratoarele Bibliotecii Naționale, pentru a exprima în stil artistic scopul, menirea cărții. Astfel, dintre lucrările expoziției atrage atenția lucrarea „Carte cenzurată”, care reprezintă o carte veche înlănțuită și alta înfășurată în sârmă ghimpată. „Această compoziție ne prezintă un moment dureros din istoria cărții, când acestea erau interzise, cenzurate, arse. Și în Biblioteca Națională, care pe timpuri se numea “Krupskaia”, a existat o secție specială, în care erau erau depozitate cărți interzise. mai cu seamă cele în limba română și despre istoria românilor. Printre acestea – „Istoria românilor”, editată în 1853, la Galați, sau volumul “Chișinău”, de Ștefan Ciobanu, editat în 1925. Cărțile aveau un cifru special și urmele lor nici nu se găseau în cataloagele tradiționale”, a menționat Veronica Cosovan.
De asemenea, printre lucrările expoziției este de remarcat compoziția intitulată „Progresul timpurilor”, alcătuită din file de cărți și primul notebook al scriitorului Iurie Colesnic, la care autorul a cules volumele enciclopediei „Basarabia necunoscută”.
Altă compoziție, intitulată „Eternitate”, prezintă găoacea unui ou, simbolul eternității, alături de un volum pe care dintr-o tulpină uscată răsar niște mlădițe verzi.
Tot în aceeași zi, la 25 septembrie, în secția Carte veche și rară a Bibliotecii Naționale a fost vernisată și expoziția „Capodopere într-o palmă”, în cadrul căreia pentru prima oară sunt propuse atenției vizitatorilor timbre și cărți poștale cu tematică navală din diferite perioade, aflate în fondul bibliotecii.
Expozitiile inaugurate în cadrul „Nocturnei Bibliotecilor” pot fi vizitate până la sfârșitul lunii octombrie.