Carnivorele mari s-au întorsc în Europa

  • 19 Decembrie 2014 13:02
Carnivorele mari s-au întorsc în Europa

Carnivorele mari, cum ar fi lupul cenușiu, ursul brun, râsul și glutonul, s-au întors pe continentul european, după ce la începutul secolului XX au fost pe cale de dispariție în Europa, susține un studiu amplu publicat joi în revista Science.

”Studiul nostru arată că aproximativ o treime din continentul european (1,5 milioane de kilometri pătrați), adică toate țările, cu excepția Danemarcei, Olandei, Luxemburgului și Belgiei, găzduiesc în prezent cel puțin o specie de carnivor mare, a cărei populație este stabilă sau în creștere', a declarat Guillaume Chapron, profesor asistent în cadrul Departamentului de Ecologie al Universității de Științe Agricole din Suedia, care a coordonat activitatea a 76 de oameni de știință din 26 de țări, informează Agerpres.

Urșii bruni - cea mai numeroasă specie de carnivor mare - cu o populație de circa 17.000 de exemplare, sunt prezenți în mod constant în 22 de țări (pe un areal de 485.400 de kilometri pătrați), urmați de lupii cenușii, cu peste 12.000 de exemplare, care pot fi găsiți în 28 de țări pe un teritoriu de 798.300 de kilometri pătrați.

Pe locul al treilea în topul celor mai numeroase carnivore mari figurează râsul, cu 9.000 de exemplare, prezent în 23 de țări, pe un areal de 813.400 de kilometri pătrați.

În ceea ce privește glutonii, aclimatizați doar în regiunile reci, aceștia numără 1.200 de exemplare și pot fi găsiți în doar trei țări nordice: Norvegia, Finlanda și Suedia.

Deși majoritatea populațiilor de animale de pradă mari sunt în creștere sau stabile în ultimii ani, unele specii sunt amenințate cu dispariția, cum ar fi lupii din Sierra Morena (Spania), urșii din Pirinei sau râșii din Vosges. Aceste patru specii de carnivore mari trăiesc și se reproduc în zonele locuite de oameni și, în mare măsură, în afara zonelor protejate, cum ar fi parcurile naționale.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele studiului (care nu a inclus Rusia și Belarus) sugerează că animalele de pradă analizate pot coexista perfect cu oamenii, în zonele dominate de aceștia, ceea ce demonstrează succesul politicilor de conservare implementate de Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău