CANNES 2022 | Războiul din Ucraina și politica, în selecția oficială a festivalului

  • 14 Aprilie 2022 17:48
CANNES 2022 | Războiul din Ucraina și politica, în selecția oficială a festivalului

Războiul din Ucraina își va face intrarea la Festivalul de Cannes cu lungmetrajul "Butterfly Vision", filmat în urmă cu doar câteva luni în regiunea Donbas, în cadrul unei ediții în care vor fi prezente multe filme cu subiect politic, relatează joi EFE.

Realizatorul ucrainean Maksim Nakonechnyi va fi prezent în secțiunea Un Certain Regard, a doua ca importanță la Cannes, cu filmul său de debut, "Bachenka Metelyka" ("Butterfly Vision"), a anunțat joi la Paris delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, transmite Agerpres.

Filmul prezintă povestea reîntoarcerii în Ucraina a unei tinere care lucrează în educație și care revine în patrie, după ce a fost sechestrată, profitând de un schimb de prizonieri. Un film care evocă chestiunea Donbas și care este "important dincolo de propria sa calitate cinematografică", a subliniat Frémaux.

În afara competiției, cel mai important realizator de documentare din istoria recentă a Ucrainei, Sergei Loznitsa, va prezenta "The Natural History of Destruction", o continuare la filmul "Babi Yar. Context", proiectat anul trecut la Cannes.

Este vorba de un film inspirat de cartea cu același nume a lui W.G.Sebald din care Loznitsa se inspiră însă pentru a prezenta marile tragedii ale vremurilor noastre, cu o atenție specială acordată istoriei țării sale și prezentului distructiv cu care se confruntă, a explicat Frémaux.

În declarații acordate cu prilejul prezentării programului celei de-a 75-a ediție a festivalului, delegatul general a reiterat că cele două filme au fost selectate exclusiv pentru calitatea lor, exprimându-și satisfacția pentru faptul de a putea prezenta aceste două producții despre lumea actuală.

Potrivit lui, "Butterfly Vision" vorbește despre consecințele războiului, ceea ce face din această producție "un film universal".

Situația din Ucraina nu va fi singura tema politică abordată de unele filme prezentate în programul de anul acesta al Festivalului de la Cannes.

Veteranul regizor italian Marco Bellochio participă în secțiunea Cannes Premiere, în afara competiției, cu "Esterno notte", o miniserie pentru televiziune în trei episoade care analizează răpirea și asasinarea, în 1978, a liderului de atunci al Democrației Creștine italiene, Aldo Moro, de către Brigăzile Roșii.

Un film emoționant care demonstrează că cineastul italian, la 82 de ani, continuă să aibă interes față de istoria țării sale și care, în acest caz, "pune întrebări despre propria tinerețe și despre modul în care a trăit povestea lui Aldo Moro".

"All that Breathes", al regizorului indian Shaunak Sen, un film despre poluare, schimbările climatice și declinul mediului în lumea actuală, va fi prezentat într-o sesiune specială.

La rândul său, francezul Cédric Jimenez, cu "Novembre", pune accentul pe ancheta poliției asupra atentatelor jihadiste din 2015, de la Paris ș Saint Denis, soldate cu 130 de morți și 400 de răniți. Un eveniment tragic și "de actualitate", având în vedere că procesul complicilor este în desfășurare în capitala franceză.

În timp ce australianul George Miller prezintă, tot în afara competiției, "Three Thousand Years of Longing", avându-i ca protagoniști pe Idris Elba și Tilda Swinton, prin care propune o reflecție asupra lumii, despre începuturile sale și, probabil, despre cum se va termina.

Filme cu tematică politică sunt prezente și în competiția oficială și aspiră să câștige trofeul Palme d' Or.

Regizorul român Cristian Mungiu analizează în noul său film "RMN" efectele politicilor europene în Transilvania, fapt ce permite "o adevărată reflecție asupra destinului țării sale", notează Frémaux.

Suedezul Ruben Ostlund va încerca să câștige din nou Palme d' Or - după ce l-a câștigat în 2017 cu "The Square" - de data aceasta cu "Triangle of Sadness", o comedie politică universală, "o parodie grotescă despre ceea ce am devenit".

Deși nu are temă politică fiind vorba de un film despre soția lui Ceaikovski, cineastul rus Kirill Serebrennikov va putea fi prezent la Cannes, după ce a reușit să plece din țara sa unde s-a aflat în arest la domiciliu pentru o presupusă deturnare de fonduri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău