Candu îi invită pe protestatari, protestatarii îl invită pe Candu (Adevărul)
-
29 Ianuarie 2016 11:14
Revista presei din 29 ianuarie 2016
Negocieri suspendate. Candu îi invită pe protestatari, protestatarii îl invită pe Candu, titrează Adevărul. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a invitat pe liderii protestelor de la Chișinău la discuții în cursul zilei de astăzi la reședința președinției. Liderii protestatari Andrei Năstase, Renato Usatîi și Igor Dodon au refuzat însă invitația, spunându-i lui Candu că-l vor aștepta la Forumul Civic ce se desfășoară tot vineri începând cu ora 10.00, pentru a-și prezenta soluțiile cu privire la revendicările protestatarilor. Liderii protestelor au anunțat că, în cazul în care revendicările lor nu vor fi luate în seamă, aceștia vor recurge la manifestații de amploare drastice, dar care vor rămâne în limitele legii. Aceștia continuă să ceară demisia Guvernului, dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.
România, considerată inamică de experții de la Moscova, mai citim în Adevărul. Potrivit publicației, România figurează pe locul al doilea într-un top al țărilor percepute drept inamice ale Rusiei de către analiștii agenției ruse Regnum – pe primul loc găsindu-se Ucraina, țară în care se desfășoară un război civil în urma intervenției militare a Moscovei. Ungaria, Bulgaria și Grecia sunt considerate prietenoase față de Rusia.
Bucureștiul întinde o mână de ajutor protestatarilor din Chișinău, dar numai celor care doresc sincer să elibereze Republica Moldova din captivitatea lui Plahotniuc, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Nu și celora care sub steagul luptei cu oligarhia își ascund intențiile de a declanșa „primul maidan antiamerican din spațiul CSI”.
Noua atitudine a Bucureștiului a fost ca un duș rece pentru Filip, până acum ajutorul României se obținea repede, fără a promite ceva în schimb. Autorul se întreabă cum v-a răspunde Platforma DA? Va respinge mâna întinsă pentru un efort comun de asanare a statului Republica Moldova sau va insista orbește asupra alegerilor anticipate, care, în acest moment, pot fi provocate doar prin „revoluție” cu urmări catastrofale pentru finanțele publice, cu o posibilă reinstaurare a unui guvern-marionetă a Kremlinului.
Republica Moldova, un stat eșuat. Vârful crizei abia urmează. Ce trebuie să facă România? Se întreabă Timpul care preia un articol semnat de Valentin Naumescuîn ziarul românesc contributors.ro. În opinia publicistului pe termen scurt, România a formulat bine. Ajutăm, dar condiționat de rezultate, de măsuri legislativ-administrative și performanțe concrete ale guvernării. Corect în principiu, greu însă de dus mai departe dacă nu apar rezultatele de care tot vorbim iar protestele oamenilor vor continua în săptămânile și lunile următoare, pe străzile de la Chișinău. Ce vom face atunci? Mai finanțăm un guvern impopular sau nu? Nu cumva, ca imagine, ne facem mai mult mai rău decât bine, iar lor le prelungim iluzia de stat suveran și funcțional? Se întreabă ziaristul de peste Prut.
România naivă, un editorial semnat de Val Butnaru în Jurnal de Chișinău. Acesta le propune , - , nu celor naivi – ci oficialilor responsabili de la București să aplice legea și să transmită în instanță dosarul penal al lui Plahotniuc-Ulinici pentru încălcarea legislației privind dubla identitate. Autorul îndeană autoritățile române să-l bage la pușcărie. Val Butnaru susține că după aceasta va dispărea imediat pericolul rusecc, teroriștii de la Bălți, deciziile judecătorești la comandă, terorismul mediatic, sifonarea miliardelor din bănci.