Când Moscova e „îngrozitor de liniștită”, trebuie să ne neliniștim noi (Timpul)
-
23 Decembrie 2013 10:38
REVISTA PRESEI DIN 23 DECEMBRIE
Adevărul scrie că la un an de la „Vânătoarea domnească“, dramă rămâne fără deznodământ și nimeni nu a fost încă pedepsit. O împușcătură care a răsunat pe 23 decembrie 2012 într-o rezervație naturală a pus la încercare toată clasa politică și întregul sistem de drept. Potrivit publicației, autoritățile nu au avut o reacție promptă și efectivă, conform standardelor unei societăți democratice, în care legea trebuie să fie unică și obligatorie pentru toți, aplicată indiferent de statut. Nimeni nu știe când adevărul va ieși la suprafață. Ziarul se întreabă dacă acesta ar putea fi un dosar eșuat? Și răspunde: în Republica Moldova, cu ușurință.
În Adevărul de astăzi, Valeriu Pasat revine la problema limbii române în Republica Moldova. Potrivit autorului problema limbii este la noi excesiv de politizată, fiind abordată mai ales în campaniile electorale sau în perioade de criză socială și economică. De multe ori, problema limbii române este pusă anume pentru a provoca tensiuni în societate, căci unii fac din aceasta business politic sau economic. Dar pentru alții, problema limbii române este o parte din viață, este o luptă, o credință, o jertfă. Din categoria acestor din urmă fac parte și mulți dintre membrii AȘM – savanți filologi, istorici, juriști. Autorul se referă în acest context și la cei care au elaborat și semnat, cu 25 de ani în urmă, documentul numit „Scrisoarea celor 66“ - un demers, un studiu, riguros argumentat științific, în care se demonstrează necesitatea revenirii la alfabetul latin, decretării limbii române ca limbă de stat.
Ziarul Național îl citează pe analistul Vladimir Socor, care este de părere că Partidul Comuniștilor nu are nicio șansă să vină la guvernare la alegerile din noiembrie 2014, iar guvernarea actuală ar trebui să nu dea semne de nervozitate în acest sens, dar să-și canalizeze energia în rezolvarea altor probleme. Potrivit analistului, o altă problemă de care trebuie să se ocupe guvernarea ține de investițiile care trebuie aduse în Republica Moldova. Investitorii ruși ar putea să le ia fața celor europeni și o să ne pomenim că avem mai multe investiții rusești decât din Vest. Este un lucru extrem de periculos”, atenționează expertul.
Când Moscova e „îngrozitor de liniștită”, trebuie să ne neliniștim noi, scrie Constantin Tănase în Timpul. Potrivit autorului, Moscova are în dotare mai multe pârghii pe care le „accesează” de câte ori crede că e cazul. Frontul pe care sunt folosite aceste pârghii este cel identitar și cultural-religios subiecte electorale în toate campaniile de la 1991 încoace. Nu va face excepție nici campania electorală din 2014. Pe aceste fronturi se dă lupta pentru neadmiterea occidentalizării R. Moldova, susține publicistul de la Timpul.