Călătoriile blogeriței Daniela Caraiman

  • 17 Octombrie 2014 19:48
Călătoriile blogeriței Daniela Caraiman

Chișinăul, cel mai important oraș al Moldovei este departe de standardele europene pe care sperăm să le atingă în viitor. Am ajuns la această concluzie odată cu creșterea numărului de călătorii realizate dincolo de hotarele țării. Aceste experiențe m-au făcut să trag anumite concluzii și să simt pe propria piele diferențe la orice capitol al vieții.Prima destinație, Parisul,…

Chișinăul, cel mai important oraș al Moldovei este departe de standardele europene pe care sperăm să le atingă în viitor. Am ajuns la această concluzie odată cu creșterea numărului de călătorii realizate dincolo de hotarele țării. Aceste experiențe m-au făcut să trag anumite concluzii și să simt pe propria piele diferențe la orice capitol al vieții.

Prima destinație, Parisul, capitala modei. Acest oraș al luminilor își merită pe deplin renumele, și asta datorită faptului că este una dintre cele mai remarcabile destinații turistice. Este caracterizat prin arhitectură seducătoare, locuri pline de eleganță  și oameni stilați. Anume de la francezi avem de  învățat tot ce înseamnă stil și bun gust.

Aici  totul e feeric în fiecare zi și seară. Atunci când răsună o muzică de vioară pe  bulevardul Champs Elysees sau când este iluminat Turnul Eiffel. Noi, ar trebui să pornim schimbarea cu iluminatul străzilor. Mai multă lumină, ne-ar trezi la realitate și ne-ar ajuta să le facem și pe restul.

Cel de al doilea popas îl facem în Austria, și anume în capitală, Viena. Atunci când vă hotărâți să străbateți orașul, veți avea la dispoziția dvs serviciul transportului public în care veți călători comod și sigur, dar și veți ajunge uimitor de repede la destinație. Și asta pentru că nu există ambuteiaje. Toată circulația din oraș este monitorizată prin niște scheme de amplasare a liniilor de metrou și tramvai. Iată de un astfel de mijloc de transport avem și noi nevoie. Unul public, ecologic și European. Poate doar așa vom scăpa de sutele de microbuze ce ne împânzesc orașul.

Următoarea destinație este Germania. Țara care m-a uimit prin curățenia fiecărei localități și prin valorile acestui popor. Vizita mea în Frankfurt m-a făcut să mă conving de faptul că germanii iubesc curățenia, și la sens propriu și la cel figurat. Investesc și în educație iar asta am dedus-o din acțiunile lor.În transportul public fiecare german citește. Noi o facem mai rar, poate și din acest motiv șchiopătăm în domeniul educației. Nu ne interesează într-atât de mult educația și lectura. Nu citim îndeajuns ca să cunoaștem prea multe. Plus la toate, nici nu prea investim în călătorii cum o fac celelalte popoare.

Odesa m-a cucerit prin strada pietonală de promenadă din centrul orașului. Aici poți asista la concerte live  în aer liber, la show-uri de excepție sau te poți relaxa la o terasă fără a inspira mirosul de gaze a mașinilor ce circulă în Chișinău peste tot. Iată partea asta cu promenadele și concertele live fără un motiv de sărbătoare trebuie introduse și la noi. Poate ar mai uita lumea de problemele zilnice și ar mai schița și un zâmbet binevoitor din când în când.

Plus la toate, mi-aș dori să văd mai multă culoare în stradă și în sufletul oamenilor. Iată că în Cracovia am descoperit. Secretul bunei dispoziții care animă permanent acest loc se leagă de istoria acestui ținut, de atracțiile turistice dar și de energia pozitivă degajată de oamenii casei. Acest oraș din ținutul balaurului fascinează prin străzile medievale perindate de carete, de prințese și de figurine de teatru care mai de care mai impresionante în fața castelului Wawer sau interpreți amatorii ce pot fi întâlniți  în centrul vechi fascinează prin voce. Asta oferă dinamism acestui loc, oferă viață și istorie. Un oraș vechi unde poți crește cultural.

Continuăm călătoria cu o țară din Orientul Apropiat, și anume Iordania. Locul  unde oamenii te întâmpină cu bunătate neprefăcută și cu bunătăți nefabricate.De la iordanieni, noi moldovenii trebuie să învățăm a fi sinceri. Ei nu poartă măști și nu aprobă superficialitatea. Și la capitolul ospitalitate trebuie să urmăm poporul beduin, care se bucură oricând de o nouă vizită la el acasă.

Cu toate acestea Chișinăul înseamnă acasă, un oraș cu bune și cu rele de care îți este dor de fiecare dată când ești plecat din țară. Și asta pentru că aici îți sunt amintirile și oamenii dragi ce nu pot fi înlocuite nici de cele mai perfecte și moderne sisteme europene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău