BNM va analiza indicatorii cheie în activitatea entităților din sectorul creditării nebancare

  • 19 Ianuarie 11:17
BNM va analiza indicatorii cheie în activitatea entităților din sectorul creditării nebancare

Pe parcursul anului curent, Banca Națională a Moldovei va analiza indicatorii cheie cu privire la activitatea entităților din sectorul creditării nebancare, axându-se pe mai multe componente. Printre acestea se numără modelul de afaceri, guvernanța și controlul intern, riscurile aferente (risc de credit, risc operațional, risc de piață) și adecvarea capitalului, transmite IPN.

Instituția menționează că a stabilit prioritățile pe care se va axa procesul de supraveghere a sectorului creditării nebancare. Acestea se referă la conformarea cu cerințele prevăzute de cadrul normativ și evaluarea riscurilor aferente activității de creditare nebancară. La fel, este vorba despre procesul de raportare și analiza datelor la nivel individual și consolidat, dar și prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Astfel, Banca Națională va verifica respectarea cerințelor stabilite de cadrul normativ aplicabil și de reglementările interne ale entităților vizate.

„Totodată, banca centrală va desfășura pe parcursul anului sesiuni informative cu specialiști din domeniul creditării nebancare pentru a promova conștientizarea și educația continuă în entitățile supravegheate pe domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului”, se arată într-un comunicat de presă al BMN.

Banca Națională a Moldovei a preluat responsabilitatea supravegherii creditării nebancare și a sectorului asigurărilor din 1 iulie 2023. Sectorul de creditare nebancară din Republica Moldova cuprinde organizațiile de creditare nebancară și asociațiile de economii și împrumut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău